Afbeelding

Iemand houdt een telefoon vast met daarop het logo van TikTok

Photo by cottonbro studio

De beste schrijftrends van WriterTok

Op het populaire socialemedianetwerk TikTok kun je niet alleen terecht voor dansjes, filters en sketches, maar je vindt er ook een grote schrijfgemeenschap. In deze community, die zichzelf WriterTok noemt, delen schrijvers hun tips, ervaringen en trends op het gebied van schrijven. Daag jezelf met deze drie trends uit om je schrijfskills naar een nieuw niveau te brengen.


1.    Fantasy kaarten 

Binnen WritersTok is er veel aandacht voor het fantasygenre. Het is daarom niet gek dat veel schrijvers hun tips voor het maken van fantasy wereldkaarten met elkaar delen. In deze TikTok laat een gebruiker zien hoe je met behulp van rijst een originele wereldkaart kunt maken. Andere mensen proberen dit vervolgens uit voor hun eigen fantasyverhaal, en geven hun eigen tips over toepassen van klimaatvariaties en het creëren van verschillende landvormen.

2.    Andere stijlen nabootsen

Je kunt veel leren van hoe andere schrijvers te werk gaan. In deze TikTok deelt auteur Danielle Valentie hoe je op een simpele manier je schrijfstijl kunt verbeteren met behulp van je favoriete boek. Je kunt met deze tip veel verschillende kanten op, probeer bijvoorbeeld eens een pagina of scène na te bootsen uit een boek in een genre waar je nog niet zo bekend mee bent. Of schrijf het stuk tekst om naar een ander genre, terwijl je probeert de schrijfstijl van de auteur aan te houden. Op deze manier train je niet alleen je eigen schrijfvaardigheid en inlevingsvermogen, maar oefen je ook met nieuwe stijlen én het schrijven voor verschillende doelgroepen.

3.    Schrijfsoftware

De meeste schrijvers werken in Microsoft Word of Google Docs, maar er zijn nog veel meer manieren om je verhaal op papier te zetten. Sommige mensen schrijven bijvoorbeeld met de hand, maar er zijn ook verschillende programma’s die zijn geoptimaliseerd voor het schrijven van verhalen. Auteur Lauren Kay laat zien hoe zij werkt met het betaalde programma Scrivener, en welke voordelen het programma heeft ten opzichte van tekstverwerkers die niet zijn geoptimaliseerd voor het schrijven van verhalen. Andere TikTok-gebruikers reageren op de video met hun eigen ervaringen met het programma en tips voor andere (betaalbare) schrijfsoftware.

De voordelen van TikTok

Op WriterTok kun je terecht voor allerlei content over het schrijven van boeken, van het uitdenken van het verhaal en de personages, tot de promotie en het uitgeefproces. In de verschillende TikToks wordt de informatie in korte filmpjes zo behapbaar mogelijk gepresenteerd, zodat het makkelijk te begrijpen is en je er meteen mee aan de slag kan. Daarnaast kun je in de reacties het gesprek aangaan om nog meer tips & tricks te krijgen en te geven. Zo verbeter je je schrijfvaardigheid, maar heb je ook een groter schrijfnetwerk om contact mee te leggen.