Afbeelding

Afbeelding van een schrift met een pen er bovenop.

Photo by Mohammad Danish

3 voordelen van schrijven met de hand

De meeste auteurs geven tegenwoordig de voorkeur aan typen wanneer ze een boek schrijven, maar het heeft ook zeker z’n voordelen om er pen en papier bij te pakken. Dit zijn drie redenen om wat vaker je verhalen met de hand te schrijven.

1. Betere concentratie

Het is al bekend in de schoolbanken, maar aantekeningen maken met de hand zorgt ervoor dat je beter leert van wat je schrijft. Je raakt sneller geconcentreerd en blijft ook meer in die focus omdat je jezelf niet zo snel kunt afleiden dan wanneer je een laptop gebruikt. Digitaal is de kans natuurlijk groter dat je ‘even’ je verhaal wegklikt om iets op te zoeken, terwijl je beter in je zone blijft als je met de hand schrijft. Je bent namelijk actiever bezig dan tijdens het typen, en begrijpt daardoor beter wat je aan het schrijven bent.

2. Gevoel voor taal

Als je digitaal schrijft, krijg je al snel bij iedere fout die je maakt een rood of blauw kringeltje onder het woord. Heel fijn, maar het risico ligt op de loer dat je blind je tekst gaat corrigeren en niet meer kijkt naar de fouten zelf. Als je met je hand schrijft ben je meer bezig met de spelling van ieder individueel woord en je verbetert daarmee ook je gevoel voor taal. Je bent namelijk een stuk zorgvuldiger met wat je schrijft. Je neemt meer de tijd en denkt daarom meer na over je tekst.

3. Omdat het fijner voelt

Natuurlijk blijft schrijven voor iedereen heel persoonlijk, maar even eerlijk, zo’n lompe laptop op je schoot is niet altijd comfortabel. Als je met pen en papier schrijft kun je dit zo fijn maken voor jezelf als je zelf wilt. Pak er een deken bij, steek wat kaarsen aan, en je voelt je al snel een stuk meer op je gemak dan wanneer je naar een beeldscherm kijkt. Met de hand schrijven bevordert ook je creativiteit, omdat je met een rustgevende activiteit bezig bent en tegelijkertijd je hersenen meer aan het werk zet dan wanneer je typt. Probeer het dus vooral een keer uit om een verhaal op papier uit te schrijven, wie weet kun je een hele nieuwe draai aan je originele verhaal geven.