De 7 worldbuilding tips van Kim ten Tusscher

Kim ten Tusscher schreef inmiddels tien boeken die zich bijna allemaal in dezelfde fantasywereld afspelen. Hoe verzint ze dit allemaal en houdt ze het realistisch? Uit haar gesprek met Schrijven Online kwamen 7 gouden tips voor fantasy schrijven.


Kim is een ‘organische schrijver’, wat inhoudt dat ze niet alles van tevoren uitstippelt. Ze begint gewoon te verzinnen zonder duidelijk systeem. ‘Toch moet het ooit logisch worden,’ zegt ze. En met wat Kim daarna vertelt, hebben we meteen een eerste tip gevonden.

Worldbuilding - Tip 1: schrijf het op

Het is niet erg om maar ergens te beginnen en je gedachte de vrije loop te laten. Maar uiteindelijk zal je toch moeten onthouden wat je verzonnen hebt. Zelf maakt Kim nog weleens mee dat ze terug moet zoeken in haar boeken. Alles wat je hebt verzonnen, moet met elkaar kloppen. Schrijf dus op wat je hebt verzonnen en controleer of het logisch bij elkaar past.

Worldbuilding - Tip 2: let op de logica

Hoe zorg je ervoor dat het logisch is? Kim heeft hiervoor een mooi systeem. ‘Het één vloeit voort uit het ander.’ Zo heeft het landschap in een gebied invloed op de flora en fauna, wat dan weer gevolgen heeft voor de bewoners en het ontstaan van hun cultuur. Het is bijvoorbeeld logisch dat een vissersvolk voorkomt in de buurt van een rivier, maar niet in een woestijn. De cultuur die ontstaat heeft weer effect op de rituelen en bouwwerken, en zo beïnvloedt het volk het landschap weer en begint de cirkel opnieuw. 
Zorg dat er in dit proces geen onlogische stappen zitten. Flora en fauna heeft bijvoorbeeld ook invloed op bouwwerken. Zie jij bijvoorbeeld houten huizen op een enorme kale vlakte staan waar in de hele streek geen bomen te bekennen zijn?

Afbeelding

cirkel worldbuilding

Worldbuilding - Tip 3: verleden, heden en toekomst

‘Niets komt uit de lucht vallen,’ zegt Kim. Je hoeft geen uitgebreide omschrijvingen te geven van wat er precies in het verleden gebeurd is, maar wees je er wel bewust van. Vindt er bijvoorbeeld een oorlog plaats in je verhaal? Dan is daar een bepaalde ontwikkeling aan vooraf gegaan. Maar ook culturen zijn er om een bepaalde reden. Zorg dat je zelf begrijpt waaróm je wereld zo in elkaar zit.

Worldbuilding - Tip 4: ontwikkel de cultuur

Ook iets waarover je goed moet nadenken. Wie zijn de volken in je verhaal en wat doen ze? Hebben ze bepaalde omgangsvormen en rituelen? Misschien begroeten ze elkaar wel op een manier die voor ons onbekend of juist heel bekend is. Of hebben ze iets weg van een cultuur in onze wereld? Dan kan je hieruit ook inspiratie halen. Het gebruik hiervan zorgt voor mooie details die je verhaal tot leven wekken.

Worldbuilding - Tip 5: let op je taalgebruik

Het taalgebruik moet passend zijn voor de tijd. Natuurlijk is het fantasy, maar wanneer alles op de middeleeuwen wijst, past een hypermodern taalgebruik gewoon niet.
Let ook op je uitdrukkingen. Bijvoorbeeld ‘stoom afblazen’ is gebaseerd op de industriële revolutie. Als je personages dit gebruiken, terwijl er nog geen stoomkracht is, is dat dus net een beetje raar.
Extra tip: Kim koppelt vaak een bestaande taal aan een cultuur: ‘Als ik dan namen moet verzinnen, kan ik het daar vandaan halen en dan voelen alle namen ongeveer hetzelfde.’

Worldbuilding - Tip 6: gebruik al je zintuigen

Zeker in een fantasywereld is het belangrijk om de lezer mee te nemen. Omschrijf wat ze ruiken, proeven, zien, horen en voelen. Zo krijgt de lezer een veel beter beeld bij de wereld die jij voor ze neerzet. Oefenen met zulke omschrijvingen, is natuurlijk altijd een goed idee.

Worldbuilding - Tip 7: let op je camera

Hiermee bedoelt Kim dat het goed is om eerst het totaalplaatje te schetsen als je een ruimte of omgeving omschrijft. ‘Niet dat je eerst alle details gaat vertellen van het boeket dat op de kast staat en dat je dan vervolgens denkt: zit ik in een slaapkamer of in een keuken?’ Maak dus eerst duidelijk waar je bent, en kom daarna pas met de details die de setting echt vormen.

Over de auteur

Kim ten Tusscher is na meer dan tien jaar schrijverschap niet meer weg te denken uit de Nederlandse fantasy scene. Ze vergaarde een grote schare fans met de Lilith trilogie, Jager en Prooi en de Vertellingen van de Ondergang. Deze verhalen onderscheiden zich doordat haar personages niet duidelijk 'goed' of 'slecht' zijn. Haar boeken hebben naast vaart en spanning ook diepgang en gevoel. Kims boeken worden vertaald in het Engels. Vind meer over Kims boeken op www.kimtentusscher.com