Afbeelding

Video opnemen op smartphone

Foto: George Milton via Pexels

7 ideeën voor een boek trailer video

Wist je dat je je boekpromotie eigenlijk al moet beginnen terwijl je nog aan het schrijven bent? Voor veel schrijvers klinkt dat vaag en eng. Eén van de mogelijkheden die je hebt om je boek onder de aandacht te brengen is een boek-trailer video. Lekker concreet en leuk om alvast eens over na te denken.
 
Je kunt de video gebruiken op je website, op social media en je kunt hem zelfs meesturen met de beschrijving aan de online boekwinkels waar jouw boek verkocht wordt. Belangrijk is om het kort te houden (1.5 minuut max) en om echt de link te maken met je kijkers/lezers. 
 
Hierbij 6 mogelijke formats voor je boek trailer video, een aantal voorbeelden en een tip waar je zo’n video voor een zacht prijsje kunt laten maken.

1. Basic en simpel

Voor wie niet te moeilijk wil doen, niet et veel geld uit wil geven, maar wel een mooie video voor mijn boek wil (bewegend beeld trekt nu eenmaal meer aandacht), is dit type prima. Je hebt geen acteurs nodig, geen voice over, alleen de cover van je boek en wat voorbeeld pagina’s die je wilt laten zien.

2. Compilatie

Je kunt ook een samenvatting maken met bestaand materiaal, bijvoorbeeld uit interviews, podcasts en originele video. Je kunt er zelfs testimonials in verwerken van klanten of lezers. Je kunt het zo ingewikkeld of duur maken als je wilt. Michele Obama’s boektrailer voor haar boek ‘Becoming’ bevat fragmenten van haar interview met Oprah en foto’s uit het boek. De video is slechts 30 seconden kort; dat is alleen weggelegd voor auteurs met een heel promo team en bijbehorende budget… :)

3. Film trailer

De boektrailer van Kluun’s roman ‘Haantjes’ lijkt meer op een filmtrailer. Dit format wordt steeds populairder onder auteurs. Er zijn een aantal aanbieders die voor slechts $5 zo’n video voor je kunnen maken. Jij zorgt voor je boek cover en de tekst, zijn maken zo een (standaard) filmtrailer voor je, die er vaak behoorlijk indrukwekkend uit kan zien.

https://youtu.be/on-mgPmg8EE

4. Talking head'

Voor mijn eerste paar boeken nam ik zelf heel simpel een korte video op, waarin ik in anderhalve minuut over het boek vertelde. Dit is de video voor mijn eerste boek ‘Wat is jouw excuus?'. Je kunt eventueel wat tekst en foto’s toevoegen. Dit is een beproefd format, wat nog altijd goed werkt. Je kunt je ook iets meer richten op het probleem dat je oplost voor jouw lezers, dus niet je boek centraal stellen, maar het thema van je boek.

5.  Artistiek

Afhankelijk van het soort boek dat je schrijft, kun je dat ook voor zichzelf laten spreken. Mijn artistieke broer heeft net een heel leuk boekje gemaakt, met een promo video waar ik gewoonweg jaloers op ben. Hij heeft zelfs de muziek zelf geschreven, gespeeld en gezongen! Laat je inspireren.

6. Over de auteur

Je video kan over je boek gaan, over het thema van je boek, of over de auteur zelf. Dan wordt het meer een profiel van de schrijver, zoals Warren Adler heeft gedaan in deze video.

7. Q&A sessie

Je kunt in je promo video ook veelgestelde vragen over je onderwerp beantwoorden, zoals deze auteur doet. Zijn video is wel erg lang, maar dat hangt misschien samen met zijn onderwerp: Was the Moon Landing faked?

Ben je geïnspireerd en wil je zelf iets uitproberen?

Op Fiverr.com vind je voor een paar tientjes al mensen die een boek trailer voor je kunnen maken. Bekijk goed hun aanbod, hun voorbeelden en vooral ook de reviews voordat je met iemand in zee gaat.

Over de auteur

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen. 
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. 
Geen idee waar te beginnen? Download Esther’s 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.