Afbeelding

Zes tips om de krant te halen met jouw boek

Beeld: Pexels

6 tips om de krant te halen met jouw boek

Zes tips om de krant te halen met jouw boekFree publicity is een geweldige manier om als schrijver je naamsbekendheid te vergroten en aandacht te genereren voor je werk. Maar in de krant komen gaat niet vanzelf. Tenminste, niet als je nog niet zo bekend bent.

Zelf heb ik ervaren wat het effect is van aandacht in kranten en tijdschriften. Het leverde me aanvragen voor lezingen, boekverkopen, nieuwe volgers op social media en waardevolle naamsbekendheid op.

Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw boek in de kranten of bladen terecht komt? Het aanbod is immers groot, dus journalisten zijn kritisch. Recensie-exemplaren weggeven en persberichten rondsturen doe je waarschijnlijk al. Zijn er nog andere mogelijkheden?

1. Speel in op de actualiteit

De media houden van actuele onderwerpen. Kijk dus of je een link kunt leggen tussen een actuele gebeurtenis en jouw boek. Dat maakt de kans op plaatsing veel groter.

2. Vergeet dat persbericht

Ja, je leest het goed. Persberichten schrijven is helemaal niet nodig. Ik schrijf ze zelf ook niet. Omdat er zoveel binnen komen worden de meesten niet eens gelezen. Zonde van de moeite. Beter beschrijf je jouw idee voor een interview of artikel kort in een e-mail.

3. Benut komkommertijd

In de zomer, maar ook in de periode rond de jaarwisseling, kom je veel makkelijker in de krant of in een tijdschrift. Politici zijn dan op vakantie en er gebeurt veel minder. Journalisten zijn dan hard op zoek naar nieuws om hun bladen mee te vullen. Een mooie kans!

4. Schrijf een ingezonden brief

Veel kranten en tijdschriften plaatsen ingezonden brieven waarin lezers reacties geven op artikelen en gebeurtenissen. Een ingezonden brief is een makkelijke manier om in een krant of tijdschrift te komen. En dat kan een mooie opstap zijn voor een langer artikel.

5. Vergeet de regionale pers niet

Natuurlijk is een artikel of interview in een grote krant of een bekend tijdschrift heel aantrekkelijk. Maar vergeet de regionale pers niet. Juist huis aan huis bladen (die opvallend goed gelezen worden!) plaatsen graag nieuws uit hun regio. Als plaatselijke schrijver maak je hier dus meer kans.

6. Maak slim gebruik van evenementen

Moederdag, valentijnsdag, de jaarwisseling….bijna alle bladen willen hier iets mee. Elk jaar zitten er dus journalisten te stressen over wat ze nu weer in het Valentijnsdag-nummer van de Margriet zullen zetten. Dus als jij dan met een bericht komt over jouw boek dat aansluit op 1 van deze gebeurtenissen dan kom je als geroepen.

Door Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is schrijver, trainer en coach en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website Hier kun je tevens haar GRATIS E-book opvragen met daarin 10 dingen die je VANDAAG nog kunt doen als creatieve ondernemer om meer te verdienen met je werk.  

Uitgeven

Techniek