Afbeelding

6 schrijflessen die je kunt leren van Stranger Things

Beeld Netflix

6 schrijflessen die je kunt leren van Stranger Things

6 schrijflessen die je kunt leren van Stranger Things Het nieuwe seizoen van Stranger Things is op 27 oktober uitgekomen en de meeste mensen hebben al een nachtje doorgehaald om hem in zijn geheel te verslinden. Wil jij ook zo’n goed verhaal op papier krijgen als in deze hitserie? Pas deze 6 tips toe en voor je het weet heb ook jij een overtuigend en meeslepend verhaal in handen. Oh en geen zorgen, we zullen seizoen 2 niet voor je spoilen.

1. Wees nostalgisch maar wel creatief

In plaats van oude series of films simpelweg te hergebruiken, hebben de makers van Stranger Things elementen gepakt uit klassiekers van de jaren ‘80, zoals E.T. Tegelijkertijd hebben ze een volledig nieuw verhaal gecreëerd. Het verhaal voelt helemaal vers van de pers en toch vertrouwd. Dat is de kunst van de juiste elementen nemen uit bestaande verhalen, maar daar ook creatief genoeg mee omgaan en veel dingen zelf bedenken.

2. Doe onverwachte dingen met clichés

Stranger Things is een ware mengelmoes van klassieke methodes van storytelling. De schrijvers zijn zich bewust van de verwachtingen die vastgeplakt zitten aan deze bekende wegen en slaan dan ineens fel linksaf. Ook al gebruik je elementen van storytelling die zo oud zijn als de weg naar Rome, zoals verborgen werelden, je voorkomt dat het vervelende clichés worden door simpelweg het element van verrassing uit te buiten.

3. Wees niet bang om meerdere genres te mengen

Een belangrijke kracht van Stranger Things, en waarschijnlijk de grootste reden achter het enorme succes, is dat de serie voor vrijwel iedereen interessant is. De mix van genres draagt hier flink aan bij. Er is voor ieder wat wils. Zo kun jij ook met een vernieuwende blend van genres komen en houd je jouw lezers geboeid. Al met twee genres kun je het gewenste effect bereiken. Ook door het gebruik en goed uitwerken van veel personages met uiteenlopende karakters, leeftijden en achtergronden, bereiken de schrijvers een hele grote groep mensen. Voor de meeste kijkers zit er een personage tussen waar ze zich mee kunnen identificeren en dat maakt dat ze blijven hangen. 

4. Het is oké om geen uitleg te geven

De engste monsters zijn precies die monsters die geen uitleg krijgen. Geen waarom, geen antwoorden, dat zorgt pas echt voor spanning. De beste delen van Stranger Things zijn dan ook het gebrek aan uitleg over de Demogorgon, de Upside-Down en Elevens telekinese (en waarom heet ze eigenlijk Eleven?). De vragen die in het eerste seizoen werden opgeroepen, daagden de kijkers uit om zelf met theorieën te komen. Wees niet bang om je lezers met vraagtekens in hun ogen achter te laten. Daarmee geef je ze de kans om de gaten zelf in te vullen; interactie met de lezer is altijd goed. Zorg trouwens dat je de antwoorden zelf wel hebt om een verwarrend of onsamenhangend plot te voorkomen.

5. De setting is belangrijker dan je denkt

Een klein dorp als setting van je verhaal zorgt direct voor een goede basis vol mysterie en spanning. Zeker als iedereen elkaar zogenaamd kent, maar ondertussen mensen ziek lijken te worden van de geheimen die ze meedragen. Dit soort dorpjes bewegen allemaal op een eigen ritme en dat zorgt voor verwachtingen. Zo krijg je als schrijver de kans om juist niet aan die verwachtingen te voldoen en je lezer dus te blijven verwonderen. De setting heeft zo’n grote taak dat het bijna moet fungeren als een los personage. Bijna.

6. Verdiep de relaties tussen je personages

Tussen alle personages in Stranger Things zijn diepgaande connecties te vinden die je niet op het eerste gezicht ziet. Zoals hoe Jim Hopper en Joyce Byers aan het worstelen zijn en proberen niet volledig gebukt te gaan onder hun onwetendheid en machteloosheid. De beweegredenen van de meeste personages zijn integer en bewonderenswaardig, terwijl die van andere juist mysterieus blijven. Maar niets gebeurt zonder reden. En zo blijft de lezer altijd alert en zoekend naar de verbanden die hij of zij nog niet heeft ontdekt.

Bron: Writer's Digest

Techniek