Afbeelding

Bron: Pixabay

6 praktische tips om zelf je boektrailer te maken

De promotie van je boek is een serieuze zaak. Misschien vraag je je als selfpubber af of je nou wel of geen aandacht moet besteden aan een trailer voor je boek. Kun je zo’n boektrailer niet beter overlaten aan een professional? Maar wat als je daar geen budget voor hebt? We geven je zes tips om zelf aan de slag te gaan. 

Een boektrailer is een korte video waarin beelden te zien zijn die uitleggen waar je boek over gaat. Vaak wordt een boektrailer gelanceerd voordat een boek officieel is uitgebracht. Veel traditionele uitgeverijen doen eraan mee. Maar als je selfpubber bent beschik je niet automatisch over een connectie met een professionele videograaf. Toch kan het een belangrijke bijdrage leveren als het om de promotie van je boek gaat. 

Met een boektrailer lezers aantrekken

Mensen bekijken anno 2019 vaak eerder een filmpje dan dat ze iets lezen, dus wees je er goed van bewust dat je met een boektrailer de lezer kan aantrekken maar ook kan kwijtraken. Een korte video zegt daarbij niet altijd wat over de schrijfstijl en de kwaliteit van het boek zelf. Normaal gesproken kun je beter een boektrailer aan een professional overlaten, maar soms is daar geen budget voor. 

Een aantal tips om zelf aan de slag te gaan met een boektrailer:

1. Bekijk andere boektrailers

Zoek via het internet en je komt al heel wat boektrailers tegen. Bijvoorbeeld de trailer voor het boek Going Westvan Maurice Gee, waarin de bladzijden van een boek veranderen in een beeldend decor. Ook kun je dit filmpje van MovieZone van EYEop YouTube bekijken, zij maken zelf boektrailers en leggen precies uit wat het inhoudt en waar je op moet letten.

2. Flaptekst als script

Neem je flaptekst van je boek als script voor de boektrailer. Kun je het hier en daar nog iets beeldender beschrijven? Doe dat.

3. Denk in beelden

Hoe zou jij die flaptekst in beeld kunnen brengen? Als je dit moeilijk vindt, denk dan aan details. In het filmpje van MovieZone van Eyezag je bijvoorbeeld dat een vrouw waarop de protagonist verliefd wordt steeds in close-ups in beeld komt, maar nooit komt er een shot waarin ze helemaal te zien is. Dat maakt het mysterieus. Wie is die vrouw? Pak een vel papier en probeer je flaptekst zo shot voor shot uit te tekenen. In de filmwereld noemen ze dit ook wel een storyboard. 

4. Regelen: mensen, filmen en geluid opnemen

Ken je iemand in je omgeving met een camera of zelfs iemand die ervaring heeft met filmen? Vraag hem of hij jou kan helpen of dat je zijn camera mag lenen. Kan dat niet, dan zou je wellicht met je mobieltje kunnen filmen. Je storyboard heb je bij de hand, dus je weet al precies welke shots er moeten komen. Ook dat kun je aan een vriend laten zien die jou wellicht wil helpen door middel van tips of het geven van feedback. Ook het geluid is belangrijk. Met veel smartphones kun je tegenwoordig al een redelijke audio-opname maken, maar anders kun je het ook met rechtenvrije content doen. Check dus wel altijd of geluidfragmenten en muziek rechtenvrij is, zo voorkom je geschillen. Denk ook na over wie jij voor jouw camera wilt hebben, ken je mensen in jouw omgeving die wel voor de camera willen staan? Als ze een beetje enthousiast zijn over jouw boek willen ze vast wel meewerken!

5. Monteren kun je leren

Als je klaar bent met filmen kun je beginnen met monteren. Je kunt hiervoor betaalde software gebruiken zoals Adobe Premiere Pro CCof Final Cut Pro, maar je kunt ook gratis apps gebruiken zoals InShotvoor je iPhone of iPad of VivaVideovoor een Android mobiel. Als het goed is kun je aan de hand van je eerder gemaakte storyboard precies zien wanneer je welk shot moet toevoegen en hoe lang elk shot duurt. Hier mag je best wat mee schuiven om te kijken wat het beste ritme is. Ditzelfde geldt voor de muziek of geluidsfragmenten die je gebruikt. Het beste kun je denken aan een lengte van 1 minuut tot maximaal 3 minuten, onder het motto: ‘Kort en bondig.’ Ook kun je natuurlijk tutorial-filmpjes op YouTube kijken voor handige tips en trucjes.

6. Think outside the box

En als je het toch niet ziet zitten om een serieuze boektrailer te maken of je hebt er écht geen budget en niet veel tijd voor, dan kun je altijd het voorbeeld van een erg lange boektrailer met als titel Superlul the moviemet schrijver Henk van Straten als inspiratie gebruiken. Hierin klopt Van Straten aan bij zijn uitgever en auteur-collega’s in de hoop dat ze hem willen helpen met de promotie van zijn boek, maar zij lijken hem totaal niet te steunen. Zo kun je ook aandacht voor je boek vragen.

Een video vraagt om beeld en geluid en dat is toch iets anders dan een verhaal schrijven. Maar als je het goed aanpakt kan het wel een krachtig middel zijn om je boek onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Succes!


door Deborah de Meijer 

Uitgeven