6 motiverende schrijflessen van J.R.R. Tolkien

Op 6 juni dit jaar komt de Hollywood-film Tolkien uit in Nederland. Deze dramafilm behandelt J.R.R. Tolkien als jongvolwassene, een tijd die hem als beginnend auteur gevormd heeft. Wat kunnen wij van Tolkien leren over het schrijfproces?

1. Bedenk eerst een titel voor je verhaal

Naar eigen zeggen begon Tolkien meestal met het schrijven van een verhaal door er een naam voor te bedenken. Het verhaal begon zich vervolgens te ontvouwen in zijn hoofd. Neem de titel voor je verhaal in gedachten en schrijf op waar je aan denkt.

2. Schrijf over een onderwerp dat dicht bij je lezers staat

Tolkien sprak het kind aan in volwassen lezers in zijn beschrijving van hobbits als kinderlijke wezens met een volwassen geest. Kinderen die over de hobbits lazen konden zich eveneens in de wezens herkennen door hun toekomstdromen.
Tegelijkertijd beschouwde Tolkien 'de ontsnapping van het alledaagse' als de belangrijkste reden voor het lezen en schrijven van fantasy-verhalen. Schrijf dus herkenbaar, maar opvallend en afwijkend van het alledaagse leven van de lezer.

3. Creëer een samenhangende wereld in je verhaal

Tolkien was meester in het opbouwen van fantasiewerelden. Alles wat zich binnen een wereld afspeelt, dient zich te houden aan de regels die binnen die wereld gelden. De lezer gaat dan op in het verhaal. De 'magie' wordt verbroken als gebeurtenissen zich niet meer aan die regels houden. Het verhaal wordt dan ongeloofwaardig. Houdt voor jezelf overzichtelijk welke eigenschappen en wetten binnen jouw verhaalwereld gelden. Zeker als je een langer verhaal schrijft is het zinvol om op te schrijven hoe jouw wereld in elkaar zit.

4. Noem levendige details

Denk goed na over de details die je noemt om een plaats of gebeurtenis te beschrijven. Help de lezer zich een beeld te vormen en de tekst tot leven te wekken. Spreek de zintuigen van de lezer aan. Hoe opvallender en specifieker de details zijn die je noemt, hoe groter het effect.

5. Lees je verhalen hardop voor

Tolkien las sommige van zijn zelfgeschreven verhalen voor aan zijn kinderen. Ook zonder publiek kan het waardevol zijn om je schrijfsels uit te spreken. Dit kan je helpen om te merken of de inhoud van je verhaal klopt en of de zinnen goed zijn opgebouwd.

6. Blijf uitproberen en schaven aan je teksten

Tolkien had een ongebruikelijke, 'dwalende' schrijfmethode. Hierdoor moest hij ook na publicatie van zijn vaak lange en ingewikkelde teksten steeds weer aanpassingen maken in zijn teksten. Zo haalde hij voor volgende edities fouten uit het plot en maakte hij bijvoorbeeld de ontwikkeling van personages geloofwaardiger. Bedenk dat corrigeren en schaven bij het schrijfproces horen. Een goed verhaal schrijven kost tijd.


Korte biografie van J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd geboren op 3 januari 1892. Als tiener ontdekte hij zijn talent voor taal. In 1917 begint Tolkien te schrijven aan zijn eerste boek Het boek van de Verloren Verhalen, wat uiteindelijk de titel De Silmarillion krijgt. Tolkien werkte aan de universiteiten van Oxford en Leeds. De boeken Lord of the Rings en The Hobbit zijn verfilmd en nog steeds immens populair

Bronnen: isgeschiedenis.nl, infonu.nl, greatlakeslit.com, wordpress.com, goodreads.com, writersdigest.com, imdb.com

Door Vivian Deegens

Bron foto: Unsplash