Afbeelding
Afbeelding van WikiImages via Pixabay.
Afbeelding van WikiImages via Pixabay.
Het kan gebeuren dat er een historisch figuur in je fictieroman aan bod komt. Als bij-figuur, in het voorbijgaan, of als hoofdpersoon. Wanneer het een bekend figuur is, is een fout snel gemaakt, aangezien mensen bekend zijn met het verhaal. Schrijver Gill Paul behoedt je in Writer’s Digest voor deze fouten met tips voor het fictionaliseren van historische figuren in je roman. Wij noemen er hier vijf:
Als je een bekend historisch figuur in je roman schrijft, is dat lastiger wanneer er bijvoorbeeld al drie biografieën over zijn geschreven. Alleen al het onderzoek dat je voor je roman moet doen is al een monnikenwerk. Je kunt natuurlijk wel scénes bedenken, maar je laat minder creatieve ruimte voor jezelf over als je lezers alles al weten over de historische persoon.
Frederick Forsyth schreef ooit: ‘Je kunt zeggen dat Hitler de Tweede Wereldoorlog won, maar je kan niet zeggen dat Green Park op de Northern Line is.’ (Voor degenen die niet bekend zijn met de Londense metrokaart: het ligt niet op de Northern Line). Paul Gill tegen Writer’s Digest: “ Voor mijn roman Jackie & Maria had ik het nodig dat Jackie Kennedy en Maria Callas elkaar ontmoetten, ook al is dat in het echt nooit gebeurd. Tegelijkertijd zorgde ik dat alle details klopten; het restaurant waar ze in aten, de vliegtuigen waarin ze vlogen, het parfum dat ze droegen; alles was authentiek voor de zeitgeist. Lezers vinden het fijn als de details kloppen. Zo weten ze dat de auteur z’n huiswerk heeft gedaan.”
Over de doden niets dan goeds, maar je moet opletten dat er familieleden van het personage of bij-figuren kunnen zijn die nog leven. Gill: “In mijn roman The Affair schreef ik over de productie van Cleopatra in Rome in 1963 en als bij-figuur schreef ik over een productieassistent genaamd Rosemary Matthews, die een affaire had met de regisseur, Joseph Mankiewicz. Ik schreef mijn boek 50 jaar later en dacht dat ik de cast goed had opgezocht. Je kunt je voorstellen dat ik best wel schrok toen ik een mail kreeg van Rosemary toen het boek uit was. Gelukkig kon ze het boek waarderen en kreeg ik geen rechtszaak aan mijn broek!”
Je gaat een hoop tijd doorbrengen met je personage, dus je kunt ze maar beter interessant vinden! Paul vertelt hoe hij dat ervaart: “Mijn aanpak was om alle lagen van iemands persoonlijkheid proberen te pellen en zo iemand goed te leren kennen. Als je begrijpt waarom iemand is zoals ‘ie is, is het lastig om ‘m niet te mogen.”
Als lezer van fictie wil je graag verrast worden, maar wanneer je een echt bestaand historisch figuur in je roman schrijft, wil de lezer wel graag weten hoeveel er precies echt gebeurd of waar is. Hierom schrijft Gill altijd een nawoord, zodat hij niet “beschuldigd” kan worden van het vervalsen van de geschiedenis.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!