Afbeelding

Vijf tips om van je blogdip af te komen

Rosalinde Markus

5 tips om van je blogdip af te komen

Vijf tips om van je blogdip af te komenJe hebt geen zin om tijd aan je blog te besteden en als je dat toch probeert, gaat het moeizaam. De inspiratie lijkt eindeloos ver weg en je vraagt je af of je blog nog wel zin heeft. Waar doe je het allemaal voor? Als je je zo voelt, heb je een blogdip. Iedere blogger maakt het weleens mee, maar hoe kom je er vanaf? Met deze vijf tips hervind je je motivatie en krijg je weer zin om te bloggen.

1. Bedenk waarom je blogt

Een blog bijhouden lijkt op een langdurige relatie. Na een tijdje is het leuke en nieuwe er vanaf en kom je in een dipje. Bedenk dan: wat vond ik ook alweer zo leuk aan bloggen? Waarom ben ik ermee begonnen? Zoek naar een reden die vanuit jezelf komt. Dus niet: ‘Iedereen vindt het zo leuk dat ik blog’ of: ‘Het is leuk dat andere mensen m’n blog lezen.’ Dat komt van buitenaf. Zoek naar wat bloggen voor jou waardevol maakt. Het helpt om de leuke kanten van het bloggen weer te zien.

2. Lees kranten, tijdschriften en boeken

Sla de krant of een tijdschrift open en lees de column van jouw favoriete columnist. Waar schrijft hij of zij over? Wat vind jij ervan? Ben je het ermee eens of juist niet? Kun je dat onderwerp met een andere invalshoek benaderen? Lees dus niet als een lezer, maar als een schrijver/blogger: wat kun jij ermee? Ook in boeken of op andere blogs is genoeg inspiratie te vinden. Schrijf erover en voor je het weet ben je weer volop aan het bloggen.

3. Verander van omgeving

Bezoek een theatervoorstelling, een tentoonstelling in een museum of ga naar een andere stad. Doe in ieder geval iets anders, zodat je van omgeving verandert. Als je iets onderneemt en je laptop even laat voor wat het is, raak je zo weer geïnspireerd. Je maakt iets mee en ziet nieuwe dingen. Misschien doe je wel nieuwe inzichten op. Dat kun je delen op je blog.

4. Verander je blogritme

Voelt het bloggen steeds meer als een verplichting? Overweeg dan om je blogritme te veranderen. Forceer jezelf niet om altijd hetzelfde ritme aan te houden. Veranderen mag. Ik blogde een jaar lang iedere dag. Nu drie keer per week. Het geeft rust. Daardoor heb je meer tijd om leuke ideeën te bedenken voor je volgende blogpost.

5. Zorg voor ruimte in je hoofd

Als je geen ruimte in je hoofd hebt, is het moeilijker om creatief te zijn. Maak je hoofd daarom zoveel mogelijk leeg. Misschien zie je op tegen het schoonmaken van het huis of heb je een belangrijke deadline. Werk die taken af. Maak die opdracht voor je werk, beantwoord die ene mail en ruim de vaatwasser uit. Dan is er niets meer dat je aandacht vraagt en kun je al je overige tijd aan het bloggen besteden.

Een blogdip hoeft niet het einde van je blog te betekenen. Iedere blogger heeft er weleens last van, maar gelukkig is het meestal een kortstondig dipje: je komt er altijd weer bovenop. Heb je zelf nog tips die jou hielpen om het bloggen weer op te pakken? Deel ze vooral in de reacties.

Door: Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente maar heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Ze droomt ervan ooit zelf verhalen te publiceren die lezers raken. In de tussentijd schrijft ze op haar blog Passie voor Schrijven over schrijven en journalistiek.

Oktober is blogmaand op Schrijven Online. Je leest er alles over, van het opstarten van een blog tot succesverhalen en tips om bezoekers te trekken. Kijk hier voor een overzicht van alle artikelen van de blogmaand.

Techniek

Dossier