Afbeelding

5 tips om ongestoord te kunnen schrijven

Foto: Pexels

5 tips om ongestoord te kunnen schrijven

Een nieuw appje, een Facebook-berichtje, een ringelde telefoon, kletsende mensen om je heen; overal is afleiding. Maar hoe zorg je dat je deze afleidingen de baas bent? Hier lees je vijf tips!1. Geen tijd voor sociale media

Instagram, Facebook, Whatsapp, YouTube, het zijn allemaal sociale mediakanalen die jou van je werk af kunnen houden. Als je gaat schrijven is het belangrijk om je te kunnen focussen, zet daarom je geluid van je telefoon (en laptop) uit. Of laat zelfs de meldingen van de apps niet binnenkomen. Als je iets wil opzoeken is het handig om hier eerst een notitie van te maken en later daarvoor de tijd te nemen. Zo voorkom je afleiding van het internet en kan je productief schrijven. 

2. Bepaal een vast werkritme

Van 09:00 tot 17:00? Of van 12:00 tot 18:00? Jij bepaalt jouw tijd! Dit is je werktijd. Geef bij de mensen om je heen aan dat je in deze tijd niet bereikbaar bent. Een vast werkritme geeft aan jou en hen duidelijkheid. Neem dit werkritme serieus. Net zoals dat je dat op een ‘echte’ werkvloer zou doen. Je hebt dan ook even geen tijd om de was op te vouwen of te koken. Dit is het moment om (hard) te werken.

3. Creëer een afgesloten ruimte

Naast het bepalen van je tijd, is het ook belangrijk om een goede werkplek te vinden. Zeker als je thuiswerkt. Zorg daarom voor een afgesloten ruimte. En maak daarbij afspraken met collega’s of huisgenoten: is de deur dicht? Dan wordt er gewerkt! Is de deur open? Dan mag er gestoord worden. Voor jezelf is een afgesloten ruimte ook fijn. Je hebt namelijk geen zicht op de ‘buitenwereld’ en daardoor kan je je volledig richten op je werk.

4. Afgeleid? Geeft niks!

Werd je even afgeleid door een mailtje? Of misschien door een leuk artikel? Dat geeft helemaal niks! Hoe gefrustreerder je wordt, hoe minder het lukt om je daarna weer te concentreren. Dus wees niet te streng voor jezelf. Een klein beetje afleiding kan ook ontspannend werken. En misschien geeft het wel meer inspiratie.
Echter moet je wel goed weten waar de grens ligt!

5. Stick to your own plan

STOP! Laat je niet afleiden en Stick To Your Own Plan. Eerst je verhaal afmaken en dan mailtje beantwoorden. Eerst het nieuwe hoofdstuk schrijven en dan huishoudelijke taken verrichten. Schrijf overige gedachtes, die je niet nodig hebt tijdens het schrijven, op en vergeet ze dan. Houd buren, gezinsleden en/of collega’s buiten je deur en zeg vriendelijk STOP. Dit is jouw plan, jouw werktijd, jouw boek. Houd die gedachte vast!