Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
5 tips voor productief thuiswerken
Ben je freelancer of werk je gedeeltelijk thuis voor een baas? De vrijheid van thuiswerken spreekt veel mensen aan, maar het kan ook lastig zijn om juist zonder 9-tot-5-mentaliteit productief aan de slag te gaan. Misschien helpen deze 5 tips voor productief thuiswerken je op weg.
1. Houd je aan een vast schema
Een vast schema kan uitkomst bieden als je bijvoorbeeld moeite hebt om ’s ochtends vroeg aan het werk te gaan. Ook wanneer je je gemakkelijk laat afleiden door dingen die tussendoor komen, kan het helpen om van tevoren een plan voor de dag te maken. Dit kun je doen door in een tabel je werkzaamheden in te plannen en steeds een paraaf te zetten achter taken die je hebt volbracht. Een andere optie is de handige app Wunderlist. Deze app biedt naast een planner, onder andere de mogelijkheid om reminders te krijgen voor de taken van die dag. Ook kun je met deze app je takenlijsten delen met anderen, zoals een baas of een collega.
2. Werk in blokken en plan pauzes
Juist als je thuiswerkt, kan het verleidelijk zijn om te lang door te werken en pauzes over te slaan. Pauzes zijn echter essentieel om gefocust te blijven op je werk. Daarom wordt ook wel aangeraden om regelmatig korte pauzes in te lassen en ook elke twee à drie uur een grotere pauze in te plannen. Een methode die je misschien kan helpen om hiermee aan de slag te gaan, is de Pomodoro-techniek. Bij deze techniek werk je met een eierwekker en stel je deze steeds in op 25 minuten. Totdat de eierwekker afgaat, werk je geconcentreerd aan een taak om vervolgens 5 minuten pauze te nemen. Steeds als je dit vier keer achter elkaar hebt gedaan, neem je een langere pauze van 20 tot 30 minuten. Zo blijf je geconcentreerd zonder dat je aan één stuk door aan het werk bent.
3. Zorg voor een professionele werkplek
Bij thuiswerken kan het soms heel aantrekkelijk klinken om vanaf de bank of zelfs in bed te werken. Toch is uit onderzoek gebleken dat het helpt om een professionele werkplek voor jezelf te creëren. Werk bij voorkeur aan een bureau of tafel en zorg ervoor dat het een rustige omgeving is met zo min mogelijk storende elementen. Verder kan het helpen om bij een raam te werken, zodat er voldoende daglicht naar binnen komt. Let wel op dat een te storende omgeving buiten met bijvoorbeeld voorbijrijdende trams ook afleidend kan werken.
4. Zet notificaties uit
In het huidige digitale tijdperk is de mobiele telefoon waarschijnlijk een van de grootste afleiders voor zowel mensen op kantoor als voor thuiswerkers. Als je snel geneigd bent om je telefoon erbij te pakken, is een belangrijke tip om je telefoon een tijdje op vliegtuigstand te zetten of om notificaties (tijdelijk) uit te schakelen. Tegenwoordig zijn er ook handige apps om je telefoongebruik te verminderen. Een voorbeeld daarvan is Forest, een app die je bewustmaakt van het aantal keer dat je op je mobiel kijkt. Met deze app kun je instellen hoe lang je niet op je mobiel wilt kijken en voor die tijd een boom of struik planten. Als je dan toch je mobiel checkt voordat de tijd om is, dan gaat de boom dood.
5. Zoek de buitenlucht en contact met mensen op
Het is niet altijd helpend om vooral zonder gezelschap achter je computer te werken. Het komt misschien ook je inspiratie niet altijd ten goede om voortdurend tussen dezelfde muren te zitten. Een handige tip is om dan eens de buitenlucht op te zoeken, al is het alleen al om met andere mensen in gesprek te raken. Een wandeling of een goed gesprek kan soms tot de meest creatieve ingevingen leiden voor een project. Een bijkomend voordeel is dat je door zo’n uitgebreide pauze buitenshuis weer ruimte krijgt in je hoofd, waardoor je vervolgens weer gefocust en met nieuwe ideeën aan het werk kunt gaan.
Door Romy Veul
Romy Veul is 23 jaar oud en loopt momenteel stage bij Virtùmedia op de webredactie. Ze is afgestudeerd neerlandica en taalwetenschapper. Momenteel werkt ze vanuit huis als editor en doet zij via haar stage ervaring op om hopelijk binnenkort als (web)redacteur of tekstschrijver aan de slag te kunnen. In haar vrije tijd houdt ze een eigen weblog bij: www.vakervrolijk.nl.
Gerelateerd
Service
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.