4x tips om écht ongestoord (door) te kunnen schrijven

Of je nu je volgende boek aan het schrijven bent of wanneer je 'net nieuw' bent in de schrijverswereld: veel schrijvers vinden het lastig om wanneer zij eenmaal begonnen zijn met schrijven door te gaan. Misschien zijn er te veel prikkels om je heen of is er een andere reden waarom je niet verder kunt schrijven. Aangezien toch meer dan één miljoen mensen in Nederland literaire ambities heeft, vertellen we je in dit artikel meer over hoe je écht ongestoord door kunt schrijven, of dit nu om een boek gaat of om een belangrijk artikel. Lees je mee?

Ontdek je lievelingsplek

Bij veel schrijvers begint het al bij de plek waar zij hun letters op papier krijgen. In het begin is het wellicht wat lastig om direct te weten wat je lievelingsplek is om te schrijven. Naarmate je wat langer schrijft, zul je zien dat je hier gauw genoeg achter komt. Vandaag de dag hoef je echt niet meer afgesloten in een zolderkamer of in een hutje op de hei te zitten om een mooi verhaal te kunnen schrijven. Sommige mensen ervaren zelfs volledige rust en inspiratie wanneer ze in een drukbezocht koffietentje zitten om te schrijven, terwijl anderen juist rust vinden om te schrijven wanneer ze helemaal alleen thuis zijn zonder geluiden van buitenaf om zich heen. Niet iedereen kan namelijk goed typen of schrijven met lawaai of afleiding om zich heen. Leg daarom ook je telefoon weg, zet je mailnotificaties uit en bepaal of muziek juist wel of niet helpt bij je schrijfproces. Bekijk voor jezelf wat je nodig hebt om een goed begin of een mooi stuk op papier te krijgen. Heb je een speciaal ingericht schrijfplekje nodig of is het ook prima om even aan de eettafel te tikken? Dit verschilt per persoon; hier kom je het beste achter door het gewoon te proberen.

Zorg voor werkend apparatuur

Hoewel er nog steeds mensen zijn die een volledig boek of een artikel eerst met pen uitschrijven op papier is het grootste deel van de schrijvers niet meer weg te denken achter een laptop of een computer. Wanneer je net lekker in een schrijfflow zit, is het enorm vervelend dat je laptop uitvalt of je internet het niet doet. Daarom is het bijna een gouden regel voor schrijvers in deze moderne tijd om werkend apparatuur te hebben, zoals snel internet en kwalitatieve apparaten. Vraag eens na bij medeschrijvers welke provider zij hebben of van welke apparaten zij gebruik maken tijdens hun schrijfproces, zodat ook jij lekker door kunt schrijven. Over het algemeen kun je beter een combipakket met internet en tv vergelijken, hoewel je natuurlijk niet afgeleid moet worden van een televisie die aanstaat. Sommige schrijvers halen echter hun inspiratie ook uit series en films, dus dit is - natuurlijk - volledig persoonsgebonden.

Wat is jouw schrijfmoment?

Naast het hebben van goed werkend apparatuur en een fijne plek waar je kunt schrijven, is het fijn om voor jezelf de kennis te hebben wanneer je het beste kunt werken. Hierdoor is het goed om te weten wat jouw schrijfmoment is zodat je ongestoord aan de slag kunt gaan. Ben je bezig met het schrijven van een boek naast een reguliere fulltime baan? Dan is de kans groot dat je voornamelijk in het weekend of in de avond schrijft. Misschien herken je het wel dat je doordeweeks op werk ineens een fantastisch idee hebt voor je boek of een artikel. Zorg er in dat geval altijd voor dat je een notitieboekje bij je hebt of dat je gebruik kunt maken van een online notitieblok om je gedachten vast te leggen. Deze kun je dan op je schrijfmoment uitwerken. Dit geldt ook voor wanneer je vrij bent om te schrijven wanneer je wilt; inspiratie en gedachten komen niet altijd op het moment van schrijven. Misschien ben je wel een echte ochtendschrijver of lukt het je beter om goede zinnen op papier te krijgen in de avond. Ook dit is in eerste instantie een zoektocht, maar je zult zien dat je hier al gauw achter komt wanneer je verschillende momenten op de dag probeert.

Blijf leren en jezelf ontwikkelen

Tot slot een belangrijke tip waar veel schrijvers niet aan denken wanneer ze kijken naar hóe ze door kunnen schrijven. Zit je even vast in het schrijfproces of kom je ergens niet uit? Schrijvers leren hun leven lang over het vak. Wist je dat het lezen van een boek al kan helpen bij jouw schrijfontwikkeling? Daarnaast leer je kneepjes van het vak ook steeds beter door het gewoon te doen. Dat klinkt in het begin misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar grote kans dat wanneer je al enkele jaren schrijft je er flink op vooruit bent gegaan. Bekijk werk van een aantal jaren geleden maar eens terug en vergelijk het met hoe je nu schrijft. Daarnaast zijn er altijd extra workshops of zelfs opleidingen te volgen waarmee je je vaardigheid kunt verbeteren. Kortom: blijf leren, blijf lezen en blijf schrijven, want op die manier leer je beter schrijven en krijg je meer inspiratie en motivatie om door te gaan wanneer het eenmaal beter gaat.