Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Krijg jij de kans om je boek tijdens een evenement aan te prijzen of om een signeersessie te organiseren? Grijp die dan met beide handen aan!
Waar potentiële lezers online of tijdens een vluchtig bezoekje aan de boekhandel weg kunnen klikken of lopen, hebben zij die mogelijkheid tijdens een evenement (meestal) niet. Dit biedt jou de gelegenheid om het publiek persoonlijk te spreken en te overtuigen van de kwaliteit van je boek. Bovendien heb je daar aanzienlijk meer tijd voor dan in andere situaties. Als je de juiste snaar bij de bezoekers weet te raken, zit je gebeiteld en kun je in een paar uur meer boeken verkopen dan normaal gesproken in een week. Met deze tips gaat dat je vast en zeker lukken.
Zet je socialmediakanalen en je persoonlijke netwerk in om het evenement te promoten en gooi je charmes in de strijd om de eigenaar van de locatie zover te krijgen je daarbij te helpen. Vraag hem of haar het evenement aan te kondigen, bijvoorbeeld door posters op te hangen of door flyers mee te geven aan klanten die een aankoop doen als het evenement in een boekhandel of andere winkel plaatsvindt. Meer publiek betekent doorgaans namelijk hogere verkopen. Evenementen die op unieke locaties plaatsvinden, trekken normaal gesproken ook meer bezoekers. Overweeg dit dan ook zeker als jij de locatie van het evenement bepaalt. Ga bijvoorbeeld voor een locatie die met het onderwerp van je boek te maken heeft in plaats van voor de plaatselijke boekhandel.
Door pers uit te nodigen, verkoop je misschien niet direct meer boeken tijdens het evenement, maar met een beetje geluk wel daarna. Als de pers komt opdagen en besluit een artikel aan jouw boek te wijden, bereik je een groter publiek en zul je op de lange termijn meer boeken verkopen. Probeer de pers voorafgaand aan het evenement aandacht te laten besteden aan het feit dat jij daar optreedt, zodat er meer bezoekers op afkomen. Vergeet ook niet om een aantal exemplaren van je persmap uit te printen om aan de pers mee te kunnen geven. Dit is een dossier met alle informatie over je boek die mogelijkerwijs interessant is voor de pers.
Heb je de mogelijkheid om tijdens het evenement een korte speech te geven? Dan luidt ons advies te allen tijde: doen! Zo kun je potentiële lezers kennis laten maken met je boek, hen nieuwsgierig maken naar hetgeen je te vertellen hebt én laten zien waarom jouw boek hun zuurverdiende geld meer dan waard is. Houd het geheel informeel en voeg een vleugje humor toe om de sympathie van de bezoekers te wekken. Zorg er wel voor dat dit niet geforceerd voelt of gemaakt klinkt. Toon oprechte interesse in de aanwezigen, bijvoorbeeld door hen in een persoonlijk gesprek naar hun favoriete boeken te vragen. De antwoorden op deze vraag kun je vervolgens gebruiken om de overeenkomsten met jouw boek te benadrukken.
Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: maak het je bezoekers zo makkelijk mogelijk om je boek aan te schaffen. Dit verlaagt de aankoopdrempel, waardoor je meer boeken zult verkopen. Zorg voor voldoende wisselgeld, probeer een pinapparaat te regelen en zet (als je toegang hebt tot een WiFi-verbinding) een tablet of laptop klaar voor online betalingen. Denk er ook aan om een intekenlijst neer te leggen. Dit is een lijst waarop geïnteresseerden die tijdens het evenement geen boek hebben kunnen bemachtigen hun naam en adresgegevens kunnen invullen, zodat je hen na afloop een boek kunt toesturen.
De Wet op de Vaste boekenprijs maakt het lastig om je boek op een evenement tegen een gereduceerd tarief aan te bieden, maar wat je wel kunt doen, is de vraagprijs van je boek als toegangsprijs voor het evenement vragen (als jij daar zeggenschap over hebt) en je boek vervolgens ‘gratis’ weggeven. Het kan ook helpen om een kleinigheidje aan je boek toe te voegen, zoals een (gesigneerde) boekenlegger of iets dat met het onderwerp van je boek te maken heeft. Organiseer ook een prijsvraag waarbij bezoekers hun naam en e-mailadres moeten achterlaten om kans te maken op een prijs. Zo kun je hen na afloop bedanken voor hun komst en op de hoogte houden van nieuws omtrent je boek.
Het moge duidelijk zijn: met een boek drukken alleen ben je er nog niet. Hopelijk helpen deze tips je om de voorbereiding van het evenement waarop jouw boek in de schijnwerpers zal staan te vergemakkelijken. Heb je aanvullingen op dit artikel? Deel ze hieronder. Ook naar je eigen ervaringen zijn we benieuwd.
Door Fabianne Rijkes
Fabianne Rijkes is als marketing- en communicatiemedewerker werkzaam bij Pumbo.nl. Op dit platform is onlangs een boek uitgeven gids verschenen, waarin je de fijne kneepjes van het uitgeefvak leert. Deze gids is online gratis te lezen.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!