Afbeelding

Paarden

Paarden

Unsplash, Fabian Burghardt

5 tips om dierverhalen te schrijven

De kans is groot dat in jouw verhaal ook dieren kunnen voorkomen. Hierbij is het belangrijk om een geloofwaardige beschrijving van het dier te hebben. En hoe combineer je dit met de menselijke personages in je verhaal?
Hieronder lees je hoe je dit zo goed mogelijk kan doen.

1. Bedenk waarom je het dier opvoert in je verhaal

Schrijf op wat de aanleiding is dat het dier in je verhaal verschijnt. Dit kan je helpen om een dier in je verhaal te introduceren. Gebruik je het dier bijvoorbeeld als buitenstaander, die van buitenaf waarneemt wat de menselijke personage meemaken en misschien kritiek levert? Staat het dier ergens symbool voor? Geef het dier dus een functie in het verhaal en laat het (niet alleen)decoratie zijn, als iets wat toevallig op een plek aanwezig is. Je hoeft niet precies te weten wat de rol van het dier in het verhaal wordt. Dit kan zich nog ontwikkelen terwijl je schrijft.

2. Bedenk welk perspectief het beste bij je dierbeschrijving past

Als je weet wat de aanleiding is om het dier te beschrijven, kun je bedenken welk perspectief  bij je dierbeschrijving past. Vertelt een auctoriale verteller hoe het dier zich gedraagt? Beschrijft je verteller wat het dier waarneemt? Of is het dier de verteller?

3. Verdiep je in de biologie van het dier

Om het gedrag van een bestaande diersoort geloofwaardig te beschrijven, helpt het om het soort dier dat je gaat beschrijven eerst te observeren. Een belangrijke vraag hierbij is: hoe uit het dier emoties?  Doe dus eerst onderzoek. Het kan makkelijker zijn als je de diersoort als huisdier hebt of hebt gehad, of er in ieder geval regelmatig mee omgaat. Als je van plan bent een wild dier op te voeren in je verhaal, kun je bijvoorbeeld filmpjes opzoeken, of een dierentuin bezoeken.

4. Speel met vreemdheid en herkenning bij je lezer

Aan de ene kant is een andere diersoort vreemd voor je lezer, zelfs als de diersoort een huisdier is. Aan de andere kant voelt je lezer waarschijnlijk wel een verbinding met dieren. Dit kan bijvoorbeeld een band zijn met een huisdier, een fascinatie voor dieren, of walging. De lezer kan zich herkennen in hoe de menselijke personages in je verhaal een dier waarnemen. Als schrijver kun je met die vreemdheid en herkenning spelen. Schakel bijvoorbeeld van een individueel dier dat door een menselijk personage verzorgd wordt naar een groep dieren die jaagt op een prooi.   

5. Vermijd clichés

Probeer de rol die je het dier geeft interessant te houden. Geef het dier niet weer op een eenzijdige manier die al te veel is gebruikt. Een voorbeeld is het dier als redder van mensen, dat alleen in je verhaal bestaat om personages te redden als ze dood dreigen te gaan. Beschrijf ook geen foutloos dier. 

Door: Vivian Deegens

Bronnen: schrijvenonline(1); schrijvenonline(2); schrijvenonline(3); schrijvenonline(4); writersdigest

Beeld: Unsplash

Techniek