Afbeelding

persoon met laptop

Foto: Unsplash

5 redenen waarom schrijven niet lukt

De writer's block is misschien wel de grootste nachtmerrie van schrijvers. Je wilt wel schrijven, je wilt graag je boek afmaken. Maar toch lukt het niet. Lees hier vijf veelvoorkomende oorzaken van een writer's block en wat jij hiertegen kan doen.


1.      Je bent bang

Dit artikel gaat in op de angsten die vaak met een writer's block gepaard gaan, en dat is niet alleen maar de angst dat het niet goed genoeg is.
De oplossing: Concentreer je op het verhaal dat jij wilt schrijven en schrijf het. Denk zo min mogelijk na over wat er daarna mee gebeurt.
‘Courage is not the absence of fear…’
Accepteer dat je altijd bepaalde angsten en verwachtingen hebt omtrent je verhaal, maar maak ze geen reden om je manuscript weg te gooien.

2.      Geen inspiratie

Je wilt wel schrijven, maar staart naar een lege bladzijde en hebt geen idee waar je moet beginnen.
De oplossing: Het kan helpen om inspiratie op te doen. Sites als Pinterest of Tumblr zijn hierbij nuttig. Ook zijn er op Instagram vele accounts met ‘writing prompts’ te vinden, ideeën voor een verhaal of een scène. Een voorbeeld hiervan.
Laat je stimuleren door deze inspiratie en misschien komt er zomaar iets in je op. Onthoud hierbij dat wat je schrijft niet perfect hoeft te zijn, zolang je maar schrijft. Als je niet begint, zal je het ook nooit afmaken.

3.      Uitstelgedrag

Beginnen is vaak een probleem. Schrijven kost nu eenmaal moeite en energie. De kans is groot dat je eerder ‘makkelijke’ dingen gaat doen zoals van YouTubevideo naar YouTubevideo klikt in plaats van te schrijven.
De oplossing: Zet een timer en daag jezelf uit zo snel mogelijk een stukje te schrijven, of kies een woordenaantal dat je moet halen voor je iets anders gaat doen. Ook helpt het vaak om een oud verhaal terug te lezen en te herschrijven. Als je al een tekst hebt, is het vaak makkelijker om in de schrijfsfeer te komen.

4.      Hoge verwachtingen

Je hebt een geweldig idee voor een boek. Je wilt dat het er is en je wilt het nu. Als je in dit tempo doorschrijft, is je manuscript misschien over een jaar klaar, en dan nog een uitgever vinden… Hoe snel je ook schrijft, het gaat nog lang duren voor je boek er is.
De oplossing: Accepteer het en blijf aan je verhaal werken. Wil je echt snel resultaat zien? Dan is het een idee om stukken van je verhaal online te plaatsen voor feedback, zodat je tenminste al reacties ontvangt. Ook kan je meedoen aan schrijfwedstrijden met een kort verhaal. Zo hoef je niet jaren te wachten op het resultaat en schrijf je toch.

5.      Lage verwachtingen

Je bent geen goede schrijver en dat zal je ook nooit worden… Het aantal goede verhalen en boeken dat al bestaat, is behoorlijk overweldigend. Misschien ken je het ‘alles is al geschreven’-gevoel wel. Hoe kan jij ooit opvallen tussen alle goede boeken die al bestaan?
Deze lage verwachtingen halen je motivatie behoorlijk onderuit. Dit verhelp je door in jezelf te geloven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dit artikel geeft tips hiervoor, en eigenlijk helpen deze tips ook om in je verhaal te geloven. Een belangrijk punt is om jezelf niet met anderen te vergelijken. Schrijven is een creatief proces en hoewel er al zoveel goede dingen geschreven zijn, is toch ook jouw verhaal uniek.

Een writer's block is lastig, maar gelukkig kampen er meer mensen mee. Er wordt dan ook veel over geschreven. Jouw writer's block nog beter begrijpen? Lees deze achtergrondartikelen.