Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Hoewel het een aantal voordelen heeft om als schrijver een pseudoniem te nemen, heeft het ook enkele nadelen. Lees hier de 4 redenen om het niet te doen.
1. Een andere naam gebruiken dan die van jezelf kan voor afstand tussen jou als schrijver en de lezer creëren. We leven nu in een tijdperk waar sociale media groter en belangrijker zijn dan ooit. Door sociale media willen lezers de schrijvers volgen en de afstand dus verkleinen. Persoonlijk en authentiek contact wordt nu meer gewaardeerd.
2. Als je een pseudoniem neemt, kan je niet zomaar naar literaire festivals of evenementen. Ook is het lastiger om gefotografeerd te worden door kranten of open te zijn over persoonlijk succes. Als auteur met een pseudoniem moet je jezelf verborgen houden, waardoor bovenstaande feestelijkheden niet kunnen.
3. Wanneer je al bekend bent door bijvoorbeeld een populaire blog of Twitteraccount die op je eigen naam staat, kan het handig zijn om onder je eigen naam een boek te schrijven. De bekendheid die je al verworven hebt, kan dan als opstapje dienen naar je schrijverssucces.
4. Je wil dat jouw naam op de kaft van je boeken staat, zodat iedereen kan zien dat jij dat boek geschreven hebt. Mocht je bekend willen worden als auteur en willen dat mensen het boek aan jou gaan koppelen, dan kun je beter geen pseudoniem nemen.
Door Nicolette Hendriks
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!