3 tips om het beste uit je schrijfdag te halen

Voor een productieve en creatieve schrijfdag is het niet nodig hele dagen achter de computer te zitten. Sterker nog, de kans is groot dat het averechts werkt en je output zelfs vermindert. Met deze tips kun je je werk afstemmen op jouw persoonlijke ritmes en natuurlijke vermogens.

Ontdek jouw dagritme

Het lichaam presteert niet voortdurend op een stabiel niveau, maar wisselt periodes van rust af met periodes van activiteit. Concentratie is dan ook geen statisch gegeven, maar kent een dynamisch verloop. Ervoor zorgen dat je werkritme zo veel mogelijk aansluit bij je persoonlijke concentratiecyclus, is dan ook een relatief eenvoudige manier om je productiviteit te verhogen. Het werk zal je makkelijker vergaan, omdat het je natuurlijker zal gaan liggen wanneer je slim gebruik maakt van je eigen, al aanwezige, pieken en dalen. Op je piektijd gericht schrijven, kan zelfs zo veel opleveren, dat je de rest van de dag gerust iets anders kunt gaan doen. Daarmee kun je je hersenen tegelijkertijd laten herstellen en inspireren; en dat is gunstig voor je creativiteit.

Zorg voor afwisseling

Afwisseling is de beste manier om in je lichaam een gunstig klimaat voor productiviteit en creativiteit te creëren. Variatie en korte inspanningen zijn namelijk het minst belastend voor de hersenen. Door vaak korte pauzes te nemen, stel je vermoeidheid bijvoorbeeld langer uit dan door slechts een paar langere pauzes te nemen. Maar het regelmatig afwisselen van activiteit en rust is slechts één manier om een gunstig denkklimaat te scheppen. De sleutel is het schrijven af te wisselen met korte activiteiten (25 min.) die er zo veel mogelijk van verschillen in elk opzicht.

Ga op zoek naar korte activiteiten die andere fysieke houdingen vragen, die meer fysieke beweging vergen, maar die mentaal passiever zijn. Denk aan de klassieke voorbeelden van wandelen en tuinieren, of aan huishoudelijke taakjes. Ook een afwisseling van prikkels kan helpen; zet kort muziek op, zet het raam even open, of trek een andere trui aan. Daarna ga je weer aan je schrijfroutine in je gebruikelijke omstandigheden. Ten slotte: wees niet bang dat je tijd verliest wanneer je even een boodschap gaat doen of een filmpje op youtube kijkt, maar verwelkom die variatie; het zal zich uitbetalen.

Balanceer kwantiteit met kwaliteit

Om ervoor te zorgen dat je met tevredenheid kunt terugkijken op een schrijfdag, is het belangrijk om niet alleen te letten op kwantiteit. Door te focussen op kwaliteit leg je de nadruk eerder op de positieve kanten van je output, en het gevoel van tevredenheid dat hierdoor wordt opgeroepen is vaak van blijvender aard. Als we ons bijvoorbeeld voornemen om dagelijks tien pagina’s of zes uur te schrijven, en dat lukt, zijn we snel geneigd dit niet te beschouwen als een prestatie maar als het voldoen aan een minimale norm. De volgende dag is deze ‘prestatie’ al snel uit het geheugen verdwenen; wanneer we die dag de zes uur niet halen, is het de teleurstelling die achterblijft en niet het succes van de vorige dag.

Hiervoor zijn geen kant en klare methodes beschikbaar. Zoals bij de vorige adviezen zal je enige tijd en aandacht moeten investeren in verkennen wat er bij jou past. Een goed uitgangspunt daarbij is het streven elke dag iets te doen of denken dat je vooruit helpt. Immers, soms kan één mooie zin je dag de moeite waard maken, soms kan één idee je hele week de moeite waard maken. Er is geen reden die prestatie te minimaliseren. Wees trots op de ontwikkeling die je maakt en geniet daarvan.


Door Cécile de Morrée

Cécile de Morrée is neerlandica en auteur van diverse publicaties over literatuur en cultuur. Ze werkte bij verschillende uitgeverijen en is momenteel als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht. 

Techniek