Afbeelding

3 tips om alles te halen uit je Google-gedicht

Beeld Pexels

3 tips om alles te halen uit je Google-gedicht

3 tips om alles te halen uit je Google-gedichtGoogle-gedichten: dichten met behulp van een zoekmachine. De uitkomsten zijn vaak heel anders dan je denkt en heel goed te gebruiken als aanzet voor je eigen gedicht. Hieronder vind je 3 tips om van jouw Google-gedicht je eigen gedicht te maken.

1. Gebruik de Google zoekopdracht

Als je een zoekopdracht hebt gegeven en er zitten zinnen bij waar je wat mee kunt, ga dan verder met associëren vanuit die zoekresultaten. Doe dat bij elke uitkomst die je aanspreekt, zodat je later kunt kiezen welke kant je het beste op kunt met je gedicht. Stel jezelf bij elk zoekresultaat vragen als: waar moet ik aan denken als ik dit lees? Hoe ziet dat eruit? Beschrijf dat zo precies mogelijk. Kies na afloop met welke associatie je een gedicht wilt schrijven: als je weet wat je wilt zeggen, kun je verder.

2. Verschillende rijmmogelijkheden

Om een gedicht meer tot een geheel te maken, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld zinnen herhalen. Je kunt verschillende strofes maken met hetzelfde aantal lettergrepen in een zin en/of dezelfde hoeveelheid zinnen in een strofe. Je kunt natuurlijk ook rijmen.

Als je gaat rijmen, bedenk dan dat je woorden zowel aan het begin, in het midden, en aan het eind kunt laten rijmen. Bij rijmen aan het begin van het woord (alliteratie) begin je de woorden met dezelfde letter: Leentje leerde Lotje lopen langs de lange Lindenlaan. In het midden rijmen doe je met de klinkers en heet daarom ook wel klinkerrijm: ‘open ogen’ heeft middenrijm. Eindrijm is de meest bekende van de drie, dan rijmt het laatste deel van het woord: rijm/slijm.

3. Maak het niet te ingewikkeld

Als je niet meer weet hoe je verder moet in je gedicht, ga dan terug naar de vraag wat je ook al weer aan de lezer wilde vertellen. Schrap vervolgens de dingen die de lezer niet helpen, maar juist verwarren. Lastig? Laat je gedicht aan iemand anders lezen en vraag wat hij uit het gedicht opmaakt en wat hij niet begrijpt. Je mag best van een lezer vragen dat hij nadenkt, maar niet dat hij verdwaalt.

Door Greetje Kruidhof

Greetje Kruidhof (1971) is dichter en geeft workshops Gedichten Schrijven aan particulieren en bedrijven. Zij publiceert in Liter, Hans Kluger en Op Ruwe Planken en wacht in spanning dit najaar af: dan verschijnt haar eerste bundel bij uitgeverij Manuzio. Workshop bij Greetje volgen? Kijk eens op deze website

Techniek