Afbeelding

Beeld Shutterstock

De Poëzie Computer

De Poëzie Computer Afgelopen week vond ik iets moois op het internet: de Poëzie Computer. Met een heus telefoonnummer (ik heb het geprobeerd, het werkt echt) waar je tegen lokaal tarief (of dat klopt, weet ik pas aan het einde van de maand) een gedicht kunt beluisteren. En niet zomaar een gedicht, Maurits Verhoef en Jasper Serraris dragen daar gedichten op maat voor, afhankelijk van je stemming. Weet je niet hoe je je voelt, dan kun je er een random shot poëzie krijgen.

Een eigen podium creëren

De Poëzie Computer vind je op de website van het dichtersduo Proces-Verbaal. Toen ik daar een beetje aan het rondkijken was, vond ik iets wat misschien nog interessanter is: de reden voor het maken van deze computer. Verhoef en Serraris richten zich op ‘het publiceren en op een originele manier benaderen van poëzie. Het initiatief is ontstaan in 2014 om schrijvers een basis te bieden om zichzelf te profileren.

Bekend verhaal, toch? Je schrijft, je bent op zoek naar een goed podium en je kunt dat niet vinden. Deze twee dichters laten zien dat je het daar niet bij hoeft te laten: je kunt ook je eigen podium maken... Ze bedachten de Poëzie Computer, maakten er een Poëzie Centrale bij en staan daarmee op festivals en evenementen. Daar gebruiken ze hetzelfde concept, maar dan met telefoons die ze op het festival plaatsen en laten rinkelen. Podium gevonden.

Kijk af van anderen

Verhoef en Serraris laten zien dat je op heel veel manieren publiek kunt vinden, je hoeft er alleen maar creatief voor te zijn. En dat creatief zijn hoef je niet alleen te doen: praat eens met andere schrijvers, bundel je kracht en je fantasie. Kijk naar mensen die al een platform hebben gevonden en leer van hen. Gebruik wat je al hebt: jouw schrijven, het internet, je netwerk op sociale media en creëer je eigen publiek.

Ondertussen schrijf je natuurlijk gewoon door. Bij schrijven leer je van afkijken, dus lees en gebruik het werk van anderen. Je kunt andermans werk bijvoorbeeld gebruiken voor je eigen schrijfopdrachten. Als afsluiting daarom een schrijfopdracht aan de hand van het keuzemenu van Proces-Verbaal.

Schrijfopdracht

Bij het gedicht op maat van de Poëzie Computer kun je uit de volgende dingen kiezen:

  1. poëzie met een knipoog
  2. een maatschappelijk gedicht
  3. bent u in een feeststemming?
  4. gedicht met een filosofische noot
  5. gedicht over de liefde
  6. voor als u boos bent...

Maak een keuze uit het menu. Je keuze wordt je onderwerp: je schrijft dus over de liefde, vanuit iemand die boos is of blij, over een maatschappelijk thema enzovoort. Begin met brainstormen: waar denk je aan bij dit onderwerp? Wat voel je? Wat vind je ervan? Kies vervolgens een van jouw ideeën uit en werk dit uit tot een gedicht.

Omdat de meeste gedichten die ik van Proces-Verbaal hoorde kort zijn en de heren veel rijm gebruiken, moet je gedicht aan de volgende eisen voldoen: het mag maximaal tien regels hebben en het moet rijmen. Inspiratie kun je vinden op... juist. 085-30 18 051.

Greetje Kruidhof (1971) is dichter en geeft workshops Gedichten Schrijven aan particulieren en bedrijven. Zij publiceert in Liter, Hans Kluger en Op Ruwe Planken en wacht in spanning dit najaar af: dan verschijnt haar eerste bundel bij uitgeverij Manuzio. Workshop bij Greetje volgen? Kijk eens op deze website

Techniek