Start » Schrijftips » 5 tips om lezers je blogpost in te sleuren

5 tips om lezers je blogpost in te sleuren

28 Oktober 2014

Vijf tips om lezers je blogpost in te sleurenDe volgende zin lees je niet. Als je hier bent, heb je toch verder gelezen. De meeste lezers van je blog doen dat niet. Ze lezen de kop en de eerste zin en besluiten meteen of jouw blogpost de moeite waard is. Die eerste zin is dus heel belangrijk. Daarom vijf tips om lezers je blogpost in te sleuren.

1. Begin met een vraag

Begin je blogpost met een vraag. Een vraag zorgt ervoor dat de lezer nadenkt. Wat kan het antwoord zijn? Hoe denkt hij erover? Stel een vraag over een onderwerp waar iedereen weleens over nadenkt of stel een vraag die nog meer vragen oproept. Dat maakt de lezer nieuwsgierig. Hij zal verder lezen om achter het antwoord te komen.

2. Ga tegen de stroom in

Begin met een tegendraadse stelling. Wat is een taboe waar niemand over durft te praten? Waar heeft iedereen een mening over? Is jouw mening anders dan de mening van de massa? Iedere columnist die de afgelopen maanden een column begon met: ‘Ik vind Zwarte Piet fantastisch,’ werd minstens twee keer zoveel gelezen. Je kunt die mening gebruiken als metafoor voor iets anders of als aandachtstrekker.

3. Begin met een dialoog

Mensen houden van mensen, dus ook van gesprekken. Niet voor niets luisteren we in de trein of op verjaardagen gesprekken af. Begin daarom je blogpost met een gesprek. Het kan een gesprek zijn dat de aanleiding vormde om over een bepaald onderwerp te schrijven of een fictief gesprek dat iedereen weleens over het onderwerp gevoerd heeft. Zorg dat de eerste zin nieuwsgierig maakt naar de rest van de dialoog en zet er aanhalingstekens bij zodat de lezer ziet dat het om een gesprek gaat.

4. Begin met het einde

Begin met de conclusie. Als schrijver en lezer heb je tijd nodig om naar een punt of conclusie toe te werken. Doe het eens anders, confronteer de lezer er meteen aan het begin van de blogpost mee. Zoals Bas Heijne deed in een column: ‘Wil je deze tijd een beetje begrijpen, dan hoef je niet verder te kijken dan de Jumbo in Barneveld.’ Grote kans dat de lezer denkt: ‘Hè?’ Hij leest ongetwijfeld verder.

5. Kijk af bij columnisten

Kijk af bij de taalvirtuozen die van stukjes schrijven hun werk gemaakt hebben. De snelle krantenlezer heeft weinig tijd en leest niet alles. De eerste zin van een column moet daarom de aandacht van de lezer trekken en vasthouden. Hoe doen ze dat? Lees een aantal eerste zinnen en vraag jezelf af of jij door zou lezen na het zien van de eerste zin. Wat zorgt ervoor dat je juist wel of niet doorleest? Kijk af en leer ervan.

Besteed iets meer tijd aan de eerste zin van iedere blogpost en je zult zien dat lezers vaker doorlezen. Wissel af en blijf je lezer verrassen. Heb je zelf trucjes om lezers je blogpost in te sleuren? Deel ze vooral in de reacties.

Door: Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente maar heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Ze droomt ervan ooit zelf verhalen te publiceren die lezers raken. In de tussentijd schrijft ze op haar blog Passie voor Schrijven over schrijven en journalistiek.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 5 tips om van je blogdip af te komen
- Maak van je blog een succes
- Bloggen als de beste? Volg de workshop Blogschrijven


Reacties

Likaiar
Laatst aanwezig: 45 weken 1 dag geleden
Sinds: 23 Aug 2013
Berichten: 416

Maar hoe krijg je mensen zover om je posts te zien?

GayaInidiya
Laatst aanwezig: 15 weken 5 dagen geleden
Sinds: 8 Jul 2014
Berichten: 180

Door ze aan potentiele lezers op te dringen via de social media wink
En juist dan zijn die eerste paar zinnen zo belangrijk, want die zorgen ervoor of iemand op het linkje bij het fragment klikt (of niet).

Likaiar
Laatst aanwezig: 45 weken 1 dag geleden
Sinds: 23 Aug 2013
Berichten: 416

Ik ben helaas te schuw om opdringerig te zijn... maar misschien moet ik dat dan weleens proberen
Ik zal in ieder geval letten op die eerste zinnen en de tips die hierboven staan, want daar heb je uiteraard gelijk in smile

  • Uitgeven in eigen beheer wordt steeds volwassener: een overzicht van succesvolle en inspirerende zelf uitgegeven boeken en de auteurs die ze schreven
  • Schrijven vanuit je hart. Michelle Shanti legt uit hoe je dat doet – en geeft je oefeningen
  • Kathy Mathys geeft tips voor het schrijven voor young adults
  • Ruimte voor schrijven: je hebt ruimte nodig om jezelf te ontwikkelen. Hoe zorg je dat je die ruimte ook hebt?
  • Als schrijver op het podium staan, hoe doe je dat?
  • Nieuwe series: Het schrijfproces en fantasy.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 24 september 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!