Afbeelding

Snel een boek schrijven

Foto: Pexels

Zo schrijf je een boek in één weekend

Auteur Chandler Bolt ziet het als een missie om schrijvers te helpen met het schrijven en uitgeven van hun boek. ‘Ik heb geen tijd,’ is volgens Bolt het meest gehoorde excuus om te wachten met een boek schrijven. In een TED Talk vertelt Bolt hoe je in een weekend de eerste versie van je boek op papier kan krijgen. 


Stap 1: Maak een mindmap

Neem een kwartier tot 45 minuten om een mindmap te maken. Neem alles mee wat met je boek te maken heeft en schrijf het op. Door mindmapping kom je vaak tot nieuwe inzichten over je verhaal. 

Stap 2: Maak een outline

Bekijk je mindmap en groepeer alles wat je hebt opgeschreven. Veel woorden zullen in het verlengde van elkaar liggen en vormen een onderdeel van wat je wilt vertellen. Maak 5 secties op volgorde waarin je jouw boek wilt schrijven. Per sectie maak je 3 hoofdstukken, waardoor je een outline krijgt van 15 hoofdstukken.

Stap 3: Schrijven!

Herhaal stap 1 en 2 voor elk hoofdstuk van je boek. Maak een mindmap voor hoofdstuk 1 en verander dit in een outline. Daarna neem je 45-90 minuten voor het daadwerkelijke schrijven van het hoofdstuk. Deze stappen herhaal je totdat je 15 hoofdstukken op papier hebt!

Licht aan het eind van de tunnel

Op deze manier gaat het excuus ‘ik heb geen tijd’ of ‘de tijd is er niet rijp voor’ niet op, want je hoeft maar één enkel weekend vrij te maken. Dan ligt daar een eerste versie van het boek. Bolt: “Wanneer je de eerste versie hebt, is er licht aan het eind van de tunnel. De rest is dan niet zo’n grote uitdaging meer.”

Wil je meer weten over Bolts filosofie? Kijk dan de TED Talk:

Techniek