Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels
Conflict maakt een verhaal spannend en kan in vele vormen voorkomen. Als de grootste spanning voortkomt uit de dilemma’s en drijfveren van je personage, noemen we dit een intern conflict. Hoe schrijf je dit en wat kan je ermee? Deze week in het schrijfwoordenboek, drie tips om een intern conflict neer te zetten.
Hebben we niet allemaal weleens last van keuzestress? Logisch dat je personage dit ook heeft. Als twee dingen elkaar uitsluiten, ontstaat er al snel een conflict in je personage omdat ze moeten kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een prinses die moet trouwen met iemand van adel om zeker te zijn van haar troon, maar eigenlijk verliefd is op een arm meisje dat werkt in het kasteel. Wat kiest ze? Liefde of succes? Deze vraag zorgt voor spanning in het verhaal.
Om het interne conflict in een personage goed weer te geven, moet je als schrijver de achtergrond kennen. Een dilemma bestaat niet alleen uit voor- en nadelen op dat moment. Andere elementen wegen ook mee. In het voorbeeld van de prinses is ze misschien bang wat voor consequenties haar keuze heeft voor de familie. Hoe zullen zij erop reageren, heeft ze hun zegen om te kiezen wat ze wil?
Als een dilemma alleen maar in het hoofd van het personage speelt, loop je het risico dat het saai of uitleggerig wordt. In dit geval kan je bijvoorbeeld door interactie met de familie laten zien hoe zij zijn, hoe zij erin staan en hoe dit de keuze van de prinses beïnvloedt.
Intern conflict bestaat dus niet simpelweg uit gedachten die in het hoofd van je personage omgaan. Naast de achtergrond die meehelpt om de spanning op te bouwen, komt er ook actie in het verhaal als ze naar het dilemma handelen. Kiest de prinses bijvoorbeeld ervoor om te trouwen? Dan zet dit het verhaal in beweging en creëert nog meer conflict. Wordt ze ongelukkig? Twijfelt ze toch nog en verandert ze op de dag van de bruiloft van keuze? Het dilemma verdwijnt niet zomaar, ook niet als je personages in actie komen.
Zodra je personage handelt, brengt dit consequenties met zich mee. Als de prinses een keuze maakt of juist weigert te kiezen, zal haar omgeving hierop reageren. Dit weet ze. Zorg er dus ook voor dat je personage zich ervan bewust is dat er consequenties aan de keuze verbonden zitten. Als er niets van afhangt, wordt het conflict snel saai.
Als ze dan de knoop doorhakken, moeten de consequenties ook op ze af komen. Dit zorg weer voor spanning en mogelijk voor een extern conflict. Bijvoorbeeld: als de prinses kiest voor de liefde, dreigt ze haar troon kwijt te raken. Het gevecht om deze alsnog te behouden begint.
Intern conflict speelt zich dus binnen de geest van je personage af, maar heeft vaak ook alles te maken met externe omstandigheden. Zorg ervoor dat je weet wat er speelt in je verhaal. Hoe onmogelijker het conflict, hoe sneller je een lezer vaak het verhaal in trekt.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!