Afbeelding

Schrijfwoordenboek, spanningsboog

Pixabay

Zo hou je lezers geketend aan je verhaal

Een goede spanningsboog is heel erg belangrijk, omdat zonder spanningsboog je verhaal al snel saai is en lezers zullen afhaken. Maar hoe zorg je voor een goede spanningsboog in je verhaal? Dat is precies wat we deze keer bij het schrijfwoordenboek gaan bespreken.


Wat is een spanningsboog?

Er zijn verschillende definities van het woord ‘spanningsboog’. In dit literaire kader bedoelen we met spanningsboog echter de verschillende factoren in een verhaal die er samen voor zorgen dat de aandacht van de lezer bij het verhaal blijft. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde gebeurtenissen in je verhaal: er vindt een overval plaats, je hoofdpersoon maakt het uit met zijn vriendin, er moet een sleutel gevonden worden, etc. Al deze gebeurtenissen samen bepalen de spanningsboog in je verhaal.

Geef gewicht aan je verhaal

Er zijn veel elementen die zorgen voor een goede spanningsboog, maar eerst is het belangrijk om het te hebben over de tegenpool van spanning in een verhaal: rust. Net zoals yin en yang is het belangrijk dat jij als schrijver ervoor zorgt dat je een balans aanbrengt in je verhaal en dus spannende momenten afwisselt met rustige tussenstukken. Als er alleen maar spannende dingen achter elkaar gebeuren raken lezers al snel de draad kwijt. Als er heel weinig spannende dingen gebeuren vallen je lezers in slaap.

Daarnaast zorgt rust in je verhaal ook voor meer gewicht bij bepaalde gebeurtenissen. Het probleem bij verhalen die alleen maar bestaan uit actie, is dat de lezer geen tijd heeft om de gebeurtenissen echt op zich in te laten werken. Als er bijvoorbeeld net iemand is overleden in je verhaal is het goed om hierbij stil te staan. In plaats van meteen door te gaan naar de volgende grote gebeurtenis, voegt het veel diepte toe aan je personages als ze reflecteren en reageren op wat er net is gebeurd. Daarnaast geef je de lezer ook weer even tijd om “op adem te komen”.

Hoe gebruik ik het?

Als je een goede spanningsboog wilt schrijven is het een goed idee om hier dus bewust bij stil te staan. Maak voor jezelf in hoofdlijnen duidelijk waar het verhaal ongeveer over gaat en verplaats jezelf in je lezers. Stel jezelf telkens de vragen: Waar begint de spanningsboog, oftewel: Waar begint de actie? En waar eindigt de spanningsboog, oftewel: Waar is er rust nodig en hoeveel? Nu gaat dit proces vooral op gevoel en inzicht en het is dan ook goed dat je beseft dat er dus meerdere spanningsbogen in een verhaal zitten. Voor meer informatie over spanning in je verhaal, kijk dan eens hier.