Afbeelding
Suzy Hazelwood via Pexels
Suzy Hazelwood via Pexels
Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!
Lees hieronder de 513e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.
Door Martijn Breeman
Bij nagenoeg alle rijmende poëzie staan de rijmen aan het einde van de verzen – eindrijm genoemd, maar rijmwoorden kunnen ook 'verstopt' zitten op andere plekken binnen de verzen.
Hierbij enkele rijmvormen die een naam hebben:
Voorrijm
Het woord zegt het al: de verzen beginnen met rijm.
Voorbeeld:
We lopen met z'n tweeën in het park
en hopen dat de zon zal blijven schijnen.
Middenrijm
De rijmen bevinden zich ergens tussen begin en einde van de verzen:
Zij opende de deur en zag Jeroen.
Hij kreeg een rode kleur en sprong het raam uit.
Binnenrijm
Rijmvrager en rijmgever zitten in hetzelfde vers:
Waarom te weenen in dit steenen woud?
Gij zult regeeren als gij weet te lachen.
(Karel van de Woestijne)
Overlooprijm
Ook wel kettingrijm genoemd. Een vers eindigt met de rijmvrager en deze wordt aan het begin van het opvolgende vers beantwoord:
en Echo's vraag blijft onbeantwoord hangen,
gevangen in de stilte van het woud.
Batelérijm
Ook wel eind-binnenrijm genoemd. Een vers eindigt met de rijmvrager en deze wordt in het midden van het opvolgende vers beantwoord:
Er kwam een einde aan de mooie dag
toen hij met zijn gedrag de boel verpestte.
Opdracht:
Schrijf een verhalend gedicht over de zoektocht van iemand die iets is kwijtgeraakt. Dit 'iets' kan iets tastbaars zijn (geldbeurs, fietssleutel), maar het mag ook iets abstracts zijn (stem, geduld, vertrouwen in de mensheid).
Experimenteer hierbij met de beschreven rijmvormen naar eigen inzicht. (Dus je mag stelselmatig één rijmvorm toepassen, of van alles door elkaar.)
Het aantal verzen is 24.
Gebruik hierbij de jambische pentameter (pom-POM pom-POM pom-POM pom-POM pom-POM (pom)).
Veel plezier en moge de Muze met je zijn!
Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:
Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.
Martijn Breeman is dichter-zanger en (vormvast) dichter. Hij treedt op met eigen werk onder de artiestennaam Musonius, schrijft liederen en gedichten op maat en geeft cursussen vormvast dichten en liedteksten schrijven.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!