Wedstrijd ‘Schrijven voor Afghanistan’

Save the Children organiseert een schrijfwedstrijd. De schrijvers van de 20 beste verhalen komen in de finale en winnen publicatie in een verhalenbundel in Nederland! De uiteindelijke winnaar van ‘Schrijven voor Afghanistan’ schrijft een kinderboek dat zal worden gepubliceerd, uitgegeven en gedistribueerd in Afghanistan.

Frank Noë, hoofdredacteur Schrijven Magazine en Schrijven Online: 'De verhalenwedstrijd van Save the Children is een van de zeldzame keren dat je als schrijver echt het verschil kunt maken.' De schrijfwedstrijd is onderdeel van een grootschalige actie om de Afghaanse leescultuur nieuw leven in te blazen. Door scholen en bibliotheken van boeken te voorzien, krijgen miljoenen Afghaanse kinderen de kans zich te ontwikkelen.

De jury

'Wie de wereld wil verbeteren, moet beginnen bij de jeugd', aldus jurylid Gustaaf Peek. De auteur zal samen met zijn collega’s René Appel, Wim Daniëls, Tahmina Akefi en Jorien de Bruijn de inzendingen beoordelen die worden gepubliceerd op de website. Ook het publiek kan zijn stem uitbrengen. De 20 beste verhalen zullen worden gebundeld en op de Nederlandse markt worden gebracht.

Kinderboeken voor Afghanistan

Daarnaast selecteert de jury een auteur die een boek mag schrijven voor Afghaanse kinderen. Dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kan Save the Children dit boek, samen met 79 kinderboeken van Afghaanse schrijvers, als pakket verspreiden over duizenden Afghaanse scholen en (plattelands)bibliotheken. Dat is hard nodig, want door jarenlange conflicten is de kinderliteratuur verdwenen in Afghanistan. Kinderboeken zijn er nog amper voorhanden.

Dromen

'Het ontbreken van kinderboeken is een groot gemis voor Afghaanse kinderen', zo weet jurylid Tahmina Akefi uit eigen ervaring. 'Als klein meisje droomde ik ervan om een boek te lezen, maar alle boeken bij ons thuis waren voor volwassenen. Wat zou het mooi zijn geweest als er boeken waren die ik zelf mocht lezen! Ik denk dat er heel veel Afghaanse kinderen zijn die met dezelfde wens rondlopen. ‘Schrijven voor Afghanistan’ verwezenlijkt de droom van al die kinderen.'

Hoe doe je mee?

Ga naar schrijven.savethechildren.nl, vul je gegevens in en begin direct met schrijven. Je kunt jouw persoonlijke verhalenpagina aanmaken en op ieder moment terugkeren om je verhaal af te maken of bij te schaven. Jij bepaalt wanneer het verhaal klaar is voor publicatie en daarmee zichtbaar wordt voor het publiek. Je hebt tot 30 maart de tijd om je verhaal te publiceren.

Is publicatie van een kinderboek jouw droom? Doe dan mee en misschien eindigt jouw verhaal op duizenden nachtkastjes in Nederland en Afghanistan!