Wat te doen als je manuscript is afgewezen?

Sinds de eerste editie uit 1996 is het Handboek voor schrijvers dé vraagbaak voor schrijvend Nederland en Vlaanderen. Maaike Molhuysen, schrijfcoach bij de Lettervrouw en auteur van de laatste paar edities van het Handboek, selecteerde speciaal voor Schrijven Online de beste tips uit haar boek. Deze keer: 7 tips voor wat je kunt doen als je manuscript is afgewezen door een uitgeverij.

Het is een spannend moment: eindelijk stuur je je manuscript naar een uitgeverij. En dan begint het Grote Wachten. Dat kun je vrij letterlijk nemen, want het kan enkele weken tot zes maanden duren voor een uitgeverij reageert op een ongevraagd ingezonden manuscript. Vervolgens zijn er drie mogelijkheden: de uitgeverij is zo enthousiast dat ze direct met je in zee wil, de uitgever is wellicht geïnteresseerd in je verhaal of je manuscript wordt afgewezen. Die laatste optie is het zuurst – en komt tegelijk het vaakst voor. Wat zijn dan de volgende stappen die je zou kunnen zetten?

1. Is het een standaardafwijzingsbrief (meestal iets in de trant van ‘Helaas past uw werk niet in ons fonds’) zonder een met naam genoemde afzender, dan heeft het geen zin om te vragen om een toelichting. Sommige uitgeverijen vermelden expliciet op hun website dat er over afwijzingen niet wordt gecorrespondeerd. Respecteer dit.

2. Geeft de uitgever in de brief argumenten voor zijn afwijzing, beoordeel deze dan: heeft hij gelijk, zit er een kern van waarheid in als je je eigen manuscript nog eens kritisch bekijkt? Ga niet meteen dwarsliggen, maar probeer ervan te leren.

3. Neem je contact op met de redactie, probeer de betreffende redacteur dan niet te overtuigen van je eigen gelijk, maar luister naar de argumenten.

4. Vind je dat de uitgeverij geen gelijk heeft, probeer het manuscript dan ergens anders onder te brengen.

5. Ontvang je ook van andere redacteuren en uitgevers een afwijzing, dan zul je toch opnieuw naar je werk moeten kijken. Kom je daar niet uit en vind je het ondanks de afwijzingen nog steeds de moeite waard om met het manuscript verder te gaan, leg het dan voor aan andere deskundigen van wie je een beargumenteerde reactie kunt verwachten, bijvoorbeeld een manuscriptbeoordelingsbureau of schrijfcoach.

6. Je kunt natuurlijk altijd proberen een afgebakend deel van je werk naar een tijdschrift te sturen om te peilen of dat er iets in ziet. Denk daarbij ook aan de kleinere literaire tijdschriften die de kritische lat wat minder hoog hebben liggen en meer tijd nemen om je werk van commentaar te voorzien.

7. Ten slotte kun je ook besluiten je boek in eigen beheer of als e-boek uit te geven.

Meer weten over het benaderen van uitgeverijen? Lees erover in het Handboek voor schrijvers, dat hier is te bestellen.

Service