Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Wat lees jij nu? - Forumsamenvatting
Lezen en schrijven gaan hand in hand maar wat kunnen we nou leren van de grote schrijvers die we zo bewonderen? Schrijven Online bespreekt hieronder drie boeken die door veel van jullie worden gelezen en zoekt uit waarom juist deze boeken een succes zijn en wat wij ervan kunnen leren. Op het forum vonden we een aantal leuke suggesties.
1. Pascal Mercier met Nachttrein naar Lissabon
'Je bent niet werkelijk wakker als je niet schrijft. En je hebt er geen idee van wie je bent. Om maar niet te spreken van wie je niet bent.'
Met dit boek heeft Mercier de literatuur van een nieuw genre voorzien, namelijk dat van de literaire filosofie. Het verhaal gaat over Raimundus Gregorius die zijn leven als leraar oude talen in Bern opgeeft na het doorgronden van het citaat: ‘Want één leven slechts, een enkel leven, heeft eenieder’. Hij ontdekt de Portugese arts Amadeu de Prado wiens teksten en overtuigingen lijken te spreken voor Gregorius. Hij pakt de nachttrein naar Lissabon om meer over Prado te weten te komen. Mercier is een ware kunstenaar in zijn prachtige bewoordingen en neemt de lezer mee in de schets van het leven van De Prado.
Vanaf de eerste zin heeft hij de lezer te pakken, houdt hem vast tot het einde. Als zoekende schrijver is hij een inspiratie en nodigt uit om zelf te schrijven over wat jou bezighoudt. Ook kunnen we veel van hem leren als het gaat om een psychologische schets van zijn hoofdpersonages die ijzersterk worden opgebouwd en een duidelijk proces doormaken.
Forumbezoeker The Menace schreef over het boek: ’Uiteindelijk is het dus toch gelukt, zij het nogal traag, en het boek is denk ik wel de moeite waard om het ooit nog te herlezen. Maar spannend is het geenszins. Wel literair, wat mij betreft'.
2. Carlos Ruíz Zafón met De schaduw van de wind
Het verhaal gaat over Daniel Sempere die in het oude centrum van Barcelona het Kerkhof der Vergeten Boeken te zien krijgt. Hij wordt door zijn vader meegenomen naar de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven voor een zekere Julián Carax. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.
Forumbezoeker Merelx schreef: ‚O Fantastisch, ik vond het een erg mooi boek!’
Van de briljante manier waarop Zafón zijn plot in elkaar heeft gestoken kunnen we nog veel leren. Maar ook de dialogen en de suggestieve stijl komen ontzettend geloofwaardig over, al zou je dit als overtrokken kunnen beschouwen. De kunst van iets vertellen en iets geloofwaardig vertellen wordt vaak onderschat. Zonder enige twijfel neemt hij mij mee in een voor iedereen realistisch- ogend verhaal.
3. Heleen van Rooyen met De mannentester
Het verhaal gaat over de mannen versierder Victoria Kramer. Zij oefent hiermee nog al een uniek beroep uit: mannentester. Wantrouwende vrouwen bezoeken haar met het verzoek hun mannen te testen waar Victoria goed voor betaald krijgt. Zij manipuleert hun mannen en verleidt ze op alle mogelijke manieren. Tenslotte rapporteert ze wat de mannen tegen haar zeiden of met haar wilden doen en geeft de informatie terug aan hun wanhopige echtgenotes. Victoria schroomt niet om deze mannen op bizarre manieren te straffen voor hun daden. Tot zij voor een van de mannen wat begint te voelen..
Van Heleen van Rooyen kunnen we leren om vlot te schrijven, modern en toegankelijk. Met haar woordkeus en dat het zich afspeelt in het heden is het makkelijk het verhaal te volgen. Hoewel het mannen testen op zich een vreemd beroep is, maakt ze er een bijzonder geloofwaardig vak van waarin ze het karakter van haar hoofdpersonage ontzettend goed naar voren laat komen.
Johan Bordewijk schreef op het forum over het boek: ’Na wat ik over haar gehoord en gelezen heb, viel het me eigenlijk mee. Het gegeven van het boek is goed gevonden en niet slecht uitgewerkt. Wel jammer is dat van Royen op een gegeven moment literairderig gaat doen en met ingewikkelde dubbele bodems en verdiepingen komt die het stadium van grondverf niet overstijgen. Dat doet afbreuk aan het verhaal. Maar al met al, amusant en vermakelijk.’
Bron
Gerelateerd
Service
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!