Afbeelding
Emily Dickinson
Conservatory Land
Emily Dickinson
Conservatory Land
Vaak haalt een schrijver inspiratie uit zijn of haar omgeving. Personages, plaatsen en verschijnselen in verhalen zijn dan ook vaak gedeeltelijk gebaseerd op dingen in het echte leven. Zo is Harry Potters ‘Zweinstein’ gebaseerd op Edinburgh Castle en zijn sommige van de verhalen van Dickens gebaseerd op zijn ervaringen als fabrieksarbeider in Engeland. Als schrijver is het belangrijk om een werkomgeving te vinden die de creativiteit stimuleert. Een aantal beroemde schrijvers hebben zich dan ook in opmerkelijke omgevingen begeven tijdens het creëren van hun verhalen.
Een prominent literair figuur uit het Victoriaanse tijdperk. Dickens is het brein achter beroemde verhalen als ‘Oliver Twist’, ‘A Christmas Carol’ en ‘Great expectations’, waarbij hij een kritische visie gaf op de 19e -eeuwse Engelse maatschappij en het verschil tussen rijkdom en armoede. Voor sommigen klinkt hij zo mythisch als een personage uit een van zijn boeken, wat onder andere komt door zijn excentrieke en mysterieuze voorkomen.
Veel van zijn personages werden bedacht in de sfeer van Dickens’ Victoriaanse studeerkamer. Een groot houten bureau, stapels leren boeken gerangschikt in hoge kasten, een open haard en het schimmige licht van kaarsen. Hier schreef Dickens met inkt en veer zijn beroemde verhalen op papier. Om het af te maken was de kamer toegankelijk via een geheime deur vermomd als een boekenkast. Dickens was zo gewend aan zijn schrijfopstelling dat hij zijn bureau zelfs meenam op reis. Ook was de stijl van de werkkamer van Dickens niet compleet zonder zijn raaf ‘Grip’. Een huisdier dat hij, nadat het dier stierf, heeft laten opzetten. Een symbool van het grijze en sombere 19e -eeuwse Engeland.
In een bescheiden en gezellig café in hartje Edinburgh werd door J.K Rowling de eerste inspiratie op gedaan voor de verhalen van ‘s werelds bekendste tovenaarsleerling. Edinburgh, een historische Schotse stad, hielp ook bij het creëren van de tovenaarswereld van Harry Potter.
‘The Elephant House’ is het café waar het schrijftalent van Rowling naar voren kwam, en waar ze op veel ideeën kwam. Als ze naar buiten staarde had ze een prachtige kijk op Edinburgh Castle, wat verklaart waarom ze Zweinstein in zoveel detail kon beschrijven. De tientallen mensen die voor het café langs over de keistenen straatjes slenterden gaven haar weer inspiratie voor de geheime winkelstraat ‘Wegisweg’ in de Harry Potter-boeken.
Het café kan dus gezien worden als de ‘geboorteplaats’ van de Harry Potter-verhalen. Geschreven door een alleenstaande moeder temidden van luid gastengeklets, koffie en de geur van roerei en haggis.
De dichteres wiens werk een nieuw tijdperk van de Amerikaanse poëzie inluidde: het modernisme. Geboren en getogen in een welgestelde familie in Massachusetts, sloot Dickinson zich graag af. Tijdens deze periodes van ‘kluizenaarschap’ heeft Dickinson het grootste gedeelte van haar poezië geschreven.
Schrijven deed ze in de serre van het huis. In het rustige en vredige vertrek voelde Dickinson zich het meest op haar gemak. Overal in de serre stonden exotische planten en specerijen, wat Dickinsons passie voor botanie deed opleven. Veel van haar gedichten zijn dan ook doordrongen met een liefde voor planten, natuur en vruchtbaarheid. Haar ‘schrijfserre’ paste goed bij haar karakter. Introvert en teruggetrokken, maar een poëtisch genie.
In het kleine, slaperige stadje van Bangor, Maine, staat een groot huis, omgeven door stalen traliehekken. De Amerikaanse villa heeft veel weg van een spookhuis. Een poort van smeedijzer, met twee decoratieve vleermuizen aan weerszijden van de ingang, gevolgd door een pad leidend naar de voordeur. De torendaken steken scherp af tegen de lucht en gordijnen hangen voor de donkere ramen. Het is niet verbazingwekkend dat de literaire horrorkoning hier woont: Stephen King.
Horrorboeken als ‘Pet sematary’ en de welbekende ‘The Shining’ zijn geschreven in dezelfde griezelige sfeer die het huis weet te creëren. Het is dan ook niet gek dat King veel van zijn verhalen in dit huis schreef en inspiratie wist op te doen.
Bangor zelf is ook een grote inspiratiebron geweest voor de verhalen van King. Het met dennenbomen omgeven houthakkersstadje toont nauwe gelijkenissen met ‘Derry’, het fictieve stadje uit ‘It’. Wie weet loop je hier ook wel een enge clown tegen het lijf.
Afbeeldingen: ConservatoryLand
Zelf rondkijken in de verschillende werkkamers? Op conservatoryland.com vind je mooie illustraties mét uitleg over de werkkamer, de attributen en feitjes over de beroemde schrijvers.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.