Afbeelding
Conservatory Land
Conservatory Land
Veel mensen zullen vroeger wel boeken van de bekende Britse schrijver Roald Dahl hebben gelezen. Dahl, geestesvader van onder andere Sjakie en de chocoladefabriek, De reuzenperzik en De GVR, heeft een reputatie opgebouwd van befaamd kinderboekenschrijver. In een hut in de achtertuin van zijn huis, volgestouwd met verzamelde spullen, kwam zijn creativiteit en inspiratie naar boven. Een van zijn rituelen was dat hij al zijn verhalen met een potlood op geel papier schreef. Op het eerste gezicht leek Dahls ‘schrijvershut’ niets meer dan een rommelige kamer. Maar achter sommige relieken in zijn kamer gaat een heel verhaal schuil.
Op het eerste gezicht lijken de muren in de hut geel geverfd. Dit is echter niet het geval. Dahl was namelijk een hevige kettingroker. Tijdens het schrijven stak hij graag zijn geliefde Dunhill-sigaretten op, die de met piepschuim beklede binnenmuren lieten verkleuren tot een gelige tint.
Op het tafeltje van de hut stond een klein modelvliegtuigje van de Britse ‘Royal Air Force’. Dit was niet zonder reden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Dahl een gevechtspiloot voor de RAF. In 1940 ging het echter mis, toen hij neerstortte in Libië. Hij brak hierbij zijn neus, schedel en heupbeen, en liep schade op aan zijn rug. Als resultaat werd hij in 1941 afgekeurd en trok hij zich terug uit de oorlog. Het modelvliegtuigje is een knipoog naar Dahls dienst in de luchtmacht.
Dahl bewaarde veel spullen in zijn schrijvershut, maar het meest opmerkelijke dat hij had verzameld was zijn heupbeen en het schaafsel van zijn wervelkolom. Een overblijfsel van zijn vele operaties na de crash in Libië.
Midden op de tafel lag een vreemd zilverkleurig object. Op het eerste gezicht doet het men denken aan een kanonskogel, maar de bal past in één hand en is verbazingwekkend licht. De bal is eigenlijk een verzameling van honderden in elkaar gepropte chocoladewikkels. Over deze ‘wikkelbal’ heeft hij dan ook lang gedaan. Het begon in de jaren 30, toen Dahl in dienst trad bij oliebedrijf Shell. Op zijn werk at hij tijdens de lunch vaak een chocoladereep. Van het zilverpapier maakte hij vervolgens een propje, waar hij iedere dag een nieuwe wikkel aan toevoegde. Na twee jaar vertrok Dahl naar een Shell-bedrijf in Tanganyika (een voormalige kolonie in Tanzania) en kwam hij uiteindelijk in de Tweede Wereldoorlog terecht, maar de bal bleef hem herinneren aan zijn vroege jaren.
Dahl maakte het zichzelf graag comfortabel. Wanneer hij schreef, deed hij dit in zijn favoriete luie stoel. In de achterkant had hij een gat gezaagd om de druk op zijn ruggengraat te verminderen en via een wandelstok kon hij een straalkacheltje bedienen zonder op te hoeven staan. Schrijven deed Dahl op een houten schrijfplank.
Zelf rondkijken in de kamer van Roald Dahl? Op conservatoryland.com vind je mooie illustraties mét uitleg. Ook van schrijfkamers van andere bekende schrijvers, waaronder J.K. Rowling en Stephen King.
Beeld: https://www.conservatoryland.com/famous-writers-and-their-writing-spaces/
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.