Gekke plekken om te schrijven

Beeld ShutterstockDe studeerkamer is passé, dus schaam je niet voor jouw ongewone schrijflocatie. Lees hier een aantal voorbeelden van gekke schrijfplekken van bekende schrijvers, en laat ook weten waar jij het beste kunt schrijven.

Wallace Stevens (1879 - 1955)

Schrijvers wordt regelmatig aangeraden een stukje te wandelen om inspiratie op te doen. De Amerikaanse dichter Wallace Stevens is hier een sprekend voorbeeld van. Stevens liep namelijk ieder werkdag 2,5 mijl (4 kilometer) naar zijn werk. ‘Ik schrijf het beste als ik mij kan concentreren, en dat doe ik het beste tijdens het wandelen,’ aldus de dichter.

John le Carré

De Britse schrijver van detectiveverhalen John le Carré diende in de jaren ’50 en ’60  van de vorige eeuw in de MI5, de veiligheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk. Om daar te komen moest hij dagelijks negentig minuten per trein reizen. Veel mensen luisteren muziek, doezelen wat of zetten hun blik op oneindig, maar Le Carré maakte van iedere minuut gebruik door zijn debuut Call for the Dead (NL: Telefoon voor de dode) te schrijven. ‘De lijn is sindsdien geëlektrificeerd, wat een groot verlies voor de literatuur is,’ aldus Le Carré.

Agatha Christie (1890 - 1976)

Men zegt weleens dat de beste ideeën ontstaan onder de douche. Vooral onhandig voor schrijvers, want pen en papier onder stromend water is geen optie (hoewel…). In dat geval is een bad een betere uitkomst, waar de Britse schrijfster Agatha Christie bij zweerde. Zij schreef haar verhalen namelijk in een groot, Victoriaans bad. Blijkbaar was dat ook haar enige eis toen ze haar huis liet renoveren. ‘Ik wil een groot bad, en ik heb een richel nodig want ik eet graag appels,’ aldus Christie.

Dame Edith Sitwell (1887 - 1964)

Voor de thriller- en horrorfans onder ons. Veel schrijvers kiezen ervoor zich af te zonderen in hun eigen kamer met enkel een bureau, pen en papier, maar de Britse schrijfster en dichteres Edith Sitwell koos voor een meer bijzondere plek. Zij ging namelijk telkens als ze ging schrijven in een open lijkkist liggen. In die nauwe omgeving vond zij inspiratie voor haar schrijfwerk.

Heb jij ook een ongewone schrijfplek? Laat het hieronder weten in een reactie en leg uit waarom juist die plek jouw creativiteit stimuleert.

Gebaseerd op een artikel uit het oktobernummer 2013 van Writer’s Digest, pagina 12, geschreven door Celia Blue Johnson, auteur van onder meer The Obsessive Habits en Quirky Techniques of Great Authors.

Bron

www.writersdigestshop.com/writer-s-digest-october-2013-grouped/?lid=ZPwdbl092713