Afbeelding

De beste plek om te schrijven

Schrijvers wordt vaak geadviseerd weg te stappen van hun bureau. Spendeer eens een uur in de bibliotheek of in het park, waar jij je maar op je gemak voelt. Maar soms kun je buiten de bekende locaties denken. Schrijfster Jacqueine Resnick stelt er vier voor in haar gastblog op writersdigest.com.

1. Met je laptop in een café

Het cliché laat veel tenen krommen, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Schrijven in een café werkt stimulerend om dezelfde reden dat schrijven in een bibliotheek dat doet; je zit in je eentje en je hebt geen afleidingen, mits je je kunt afsluiten van het geroezemoes. Sommige schrijvers ervaren het juist als plezierig om de dagelijkse bezigheden van anderen om zich heen te horen.

Een café brengt bovendien een extra voordeel met zich mee: drank met cafeïne en suiker. Want zeg nou zelf, koffie en thee (en al hun varianten) smaken altijd beter in een café. Zo kun je jezelf laten motiveren door elke ochtend je favoriete drankje te bestellen, het liefst met cafeïne en suiker om je hersenen op gang te brengen. Voor je het weet, bestel je er nog één.

2. Onder de douche

Onder de douche schrijven lijkt een onpraktische (en, laten we wel wezen, onmogelijke) opgave. Toch zijn er producten die juist voor dit doeleinde gemaakt zijn, zoals My Aqua Notes. Hun motto: ‘No more great ideas down the drain!’ En waarom ook niet? Onder de douche heb je alle tijd om je gedachten te laten afdwalen, wat vaak de meest creatieve ideeën oplevert.

Een uitstekend alternatief is natuurlijk het bad. Als je dan toch een half uur tot een uur stil ligt, kun je net zo goed je schrijfblok erbij pakken (een laptop is ietwat aan de gevaarlijke kant). Een extra voordeel: je schrijft gelijk weer eens met de hand. Kom je echt in een schrijfbui, pas dan wel op dat je niet als een spons uit het bad stapt.

3. Wandeldenksport

Wandelen is een perfecte manier om je fit te voelen en je gedachten te ordenen. Maar waarom zou je wachten met schrijven tot je weer thuis bent? Natuurlijk wordt het iets lastiger als je met de hand schrijft, maar daar hebben we tegenwoordig handige applicaties voor. Bijvoorbeeld de Notepad app van je smartphone. Heb je plots een geweldig idee, maar geen schrijfgerei bij de hand? Haal je smartphone tevoorschijn en schrijf het op. Je hoeft niet eens te stoppen met wandelen, al is het aan te raden zo af en toe op te kijken van je scherm.

4. In het openbaar vervoer

Als er ooit een plek is geweest waar je kunt schrijven, dan is het wel in de trein. Of het vliegtuig, de bus, of welk voer- of vliegtuig dan ook. Vaak zit je lang stil en tuur je maar wat uit het raam. Pak je schrijfblok, laptop of telefoon erbij en voor je het weet, heb je weer een hoofdstuk erbij geschreven. Probeer het eens, ook al hoef je maar een kwartier te reizen. En als er iemand over je schouder mee gaat lezen, laat ze maar. Misschien hebben ze dan wel het genoegen gehad om het begin van een nieuwe bestseller te lezen.

Heb jij ook een bijzondere, bevrijdende of bizarre schrijfplek? Laat het hieronder in een reactie weten!