Van Dale brengt Roald Dahl-woordenboek uit

Ter ere van de 100e verjaardag van Roald Dahl heeft Van Dale vorige week een speciaal Roald Dahl-woordenboek uitgebracht. Hierin staan alle bijzondere woorden die de schrijver verzonnen heeft voor zijn kinderboeken en worden lezers aangemoedigd net als hem te spelen met taal.

Spelen met taal

Roald Dahl staat bekend om zijn creatieve uitlatingen op het gebied van taal. Zijn boeken staan vol met zelfverzonnen woorden, vaak afkomstig van twee bestaande woorden of verhaspelingen van een normaal woord. In het nieuwe woordenboek staan al deze woorden, zoals snoskommer, mensbaksels en fantabuleus, inclusief uitleg over de herkomst en betekenis. De originele Engelstalige woorden zijn vertaald naar Nederlandse varianten door Huberte Vriesendorp.

De zelfverzonnen woorden van Roald Dahl zijn aangevuld met normale woorden, die uitgelegd worden aan de hand van voorbeeldzinnen uit zijn boeken. Ook personages en begrippen uit de kinderboeken staan erin, zoals haartoffee uit Sjakie en de Chocoladefabriek en rookspuwende rapschranzers.

Lezers worden in het boek uitgenodigd om zelf ook met taal te spelen. Hiervoor worden verschillende taalfenomenen, bijvoorbeeld alliteraties, eenvoudig uitgelegd. Het woordenboek is speciaal geschreven voor kinderen van acht jaar en ouder.

Illustraties van Quentin Blake

Net als de kinderboeken van Roald Dahl, is het bijzondere woordenboek voorzien van de beroemde tekeningen van Britse illustrator Quentin Blake.

Nieuwsgierig? Hier kun je alvast een voorproefje bekijken van het gniffelgave boek. Het Roald Dahl Woordenboek bevat 288 pagina’s en is sinds 6 september te koop bij reguliere boekhandels.


Uitgeven