Afbeelding

UKV's van de week in de schijnwerpers

In de groep Schrijven Magazine: Ultrakorte Verhalen dagen we schrijvers iedere dag uit om een ultrakort verhaal te schrijven: een heel verhaal in maximaal 99 woorden. Zowel voor beginnende als ervaren schrijvers is dit een fijne oefening om kort en krachtig een verhaal te kunnen vertellen. Iedere week zetten we er vijf in de spotlights als aanmoediging.

Alexander Roessen - Kassa

6 juli

'Goedenavond, welkom bij Pathé Scheveningen. Waarmee kan ik u helpen en waarom heeft u een kassa bij u?'
'Ik kom deze kassa ruilen voor een andere.'
'Hoe bedoelt u?'
'Ik heb hier een kassa, ik wil graag een andere.'
'Daar kan ik u niet mee helpen. Wilt u wat te eten? Of misschien wat te drinken? Kan ik u een tijdtegoedkaart aanbieden?' 
'Nee. Dat wil ik allemaal niet. Ik wil alleen maar een andere kassa, zoals op het bordje naast u staat. "We helpen u graag aan een andere kassa" staat daar toch?'

Vivian van Piggelen - Spelletje

6 juli

Het eerste wat onze nieuwe chef deed, was zijn eigen functie herijken en in onze billen knijpen. Hij was de koning en wij de pionnen. De krenten hield hij voor zichzelf, de pap was voor ons, de onderdanen. Een voor een kukelden we om.

Ja, ik ook.

Eerst likte ik mijn wonden, daarna ontdekte ik het UKV en daarmee onvermoede kanten van mezelf: vrolijk, weemoedig, boos en vooral wraakzuchtig. Ik koos mijn woorden tactisch, berekenend, met effect. Ik heb het spelen met woorden en gevoelens geleerd.

Ja, ik ook.

Deze dame gaat in 100 woorden de koning schaakmat zetten.

Nicolette Pietersen - Valkenier - Gezellig

7 juli

Mijn schoonmoeder ligt in het verpleeghuis. De enige die ze nog echt herkent is haar oudste dochter. We zitten met een groepje om haar heen en proberen het gezellig te maken. Opeens kijkt oma wat onderzoekend naar mijn man die naast haar zit. We zien haar allemaal denken: ‘wie is die vent?’‘Dat is je oudste zoon, mam’ probeert haar dochter haar te helpen.In verbijstering kijkt haar moeder haar aan en zegt: ‘dat kan niet hoor! Mijn zoon is knap.

Marieke Wienbelt - Geen titel

9 juli

En Zij sprak:
"Ooit zwommen jullie in heldere meren.
Nu zit er blauwwier. 
Ooit baadden jullie in de zon.
Nu smeer je factor 50.
Jullie benen waren bloot en onschuldig in het gras dat nu verdedigd wordt door teken. Jullie weren het bos om jeukende rupsen." 
Wij knikten.
" En wat nu? Willen jullie gaan bestrijden?
Je zelf verdedigen door Mij aan te vallen? 
Wie denk je dat je voor je hebt?
Een vrouwtje dat je kunt beheersen uit angst voor haar pure wilde sensualiteit?"
Wij mompelden excuses
"Sluit vrede met Mijn rauwe wijsheid.
Laat Haar toe in je lendenen.
Eer Haar wier naam je vergeten bent.

Bregje de Laat - Haasje

9 juli

“Politie! Politie!” Een harde klap. Vier agenten komen de kamer binnen. “Jan Haasje? U wordt gearresteerd op verdenking van het handelen in harddrugs.” Ik zwijg. Twee agenten tillen me aan mijn bovenarmen van de bank en voeren me richting de voordeur. De andere twee kijken rond in de woonkamer. Eentje trekt een laatje open. Alsof ik het geld daar zou verstoppen. De ander pakt de foto van het dressoir. Ik met moeder Haasje. De houten vloer kraakt onder zijn voeten als hij de foto terugzet. Tien centimeter onder de planken ligt Jan, met de zak nog om z’n kop.