Afbeelding

Kranten en thee

Pixabay

UKV's van de week in de schijnwerpers

In de groep Schrijven Magazine: Ultrakorte Verhalen dagen we schrijvers iedere dag uit om een ultrakort verhaal te schrijven: een heel verhaal in maximaal 99 woorden. Zowel voor beginnende als ervaren schrijvers is dit een fijne oefening om kort en krachtig een verhaal te kunnen vertellen. Iedere week zetten we er vijf in de spotlights als aanmoediging.

Dagje strand - Suzanna Esther

26 juni

‘Wil je een stukje appel, lief?’ 
‘Toe maar,’ zegt hij. 
Ze buigt en graait in de tas. 
‘Ik zou zweren dat ik het bakje in de tas heb gedaan?’
‘Misschien onderin?’
Terwijl zij alles uit de tas trekt, parkeert hij de auto niet ver van de boulevard.
‘En?’ 
Triomfantelijk houdt ze het bakje met schijfjes appel omhoog. 
Hij glimlacht. Ze kan soms zo vergeetachtig zijn. 
'Waar heb je ons zwemgoed gelaten?’ vraagt ze. 
Hij voelt zijn wangen gloeien.
'Thuis.

Slecht mens - Nancy Bastiaans

25 juni

Al twee weken spreek ik bij ieder wc-bezoek de spin toe dat hij moet verkassen. Ik moet alles kunnen poetsen. Bovendien vind ik hem een viespeuk. Het lijk van zijn soortgenoot hangt al net zo lang in zijn web te verstoffen.

Vanmiddag zwiepte ik zijn huis grotendeels naar de gallemiezen. Hij spurtte weg en alleen het lijk bungelde nog in het restje rag. Het kwartje viel. Wat heb ik gedaan? Het beestje kon gewoon geen afscheid nemen van zijn dode partner en ik ...

heb nog mijn wc niet helemaal schoon.

Komkommertijd - Jorre Vanbaelen

24 juni

Vandaag ben ik inkopen gaan doen. 'k Had weinig geld, maar 't was ook extreem warm dus tellen was uitgesloten. Ik hield het simpel: zes gekoelde blikjes frisdrank en twee zakken chips. Merkchips, gene bocht.

Goed, ik kwam thuis en ik zette mij achter mijne pc. Ik surfte alle Engelstalige nieuwssites af, om ook vandaag de brandende vraag of er ergens iets interessants gebeurd was, te blussen.

Ik zuchtte, had het helemaal gehad met die doodsaaie mensheid. Een krant is er niks tegen, dacht ik. Ik zou zelf wel iets interessant forceren. Ik opende wordcounter en typte: 'Vandaag ben ...'

Vage zaken - Stella Mantel

24 juni

Ik heb een muis, geen gewone muis, maar één van vage zaken. Vorig jaar kwam hij binnenwandelen, dienstpetje in zijn pootje.

¨OVZ?¨ vroeg ik verbaasd, want dat stond erop.

¨Óppermuis van Vage Zaken, ze hebben mij naar u gestuurd. U staat bekend om uw warrigheid. Het spijt me.¨

Vanmiddag tobde ik over een kleinigheidje.¨Nou,¨ mompelde ik, ¨het kwartje is gevallen, ik begrijp het!¨ Ogenblikkelijk ging hij op zoek, en ja, na vijf minuten...

had hij hem gevonden, onder de kast. Zo gaat het elke dag, ik krijg er zó de zenuwen van.

Dorpsfeest - Annelies van Bloois

22 juni

Aan de statafel, met een plastic bierbeker. Natuurlijk weer aan de verkeerde tafel. Hier wordt alleen maar over de handel en de kleinkinderen gepraat, terwijl aan de andere tafels de lachsalvo's schallen. Ik pak mijn beker op en loop een rondje. Zie bekenden, groet enthousiast, maar niemand doet ook maar een stapje opzij om me er tussen te laten. 
Story of my life. In dit dorp zal ik er nooit echt tussen komen. 
Ik ga naar huis. Maandag zal iedereen me vast weer vriendelijk groeten. En daar blijft het bij.