UKV's van de week in de schijnwerpers

In de groep Schrijven Magazine: Ultrakorte Verhalen dagen we schrijvers iedere dag uit om een ultrakort verhaal te schrijven: een heel verhaal in maximaal 99 woorden. Zowel voor beginnende als ervaren schrijvers is dit een fijne oefening om kort en krachtig een verhaal te kunnen vertellen. Iedere week zetten we er vijf in de spotlights als aanmoediging.

Het leven is een illusie - Daan Bos

13 juni

Alle dagen loopt ze opgetogen met hem mee, naar hem opkijkend, mocht hij iets willen. Als ze eens van blijdschap tegen hem aanloopt krijgt ze, hij heeft er een hekel aan, een mep met de leren riem, vol op haar bek. Ze jammert zachtjes en loopt dan gedwee weer in de pas alsof er niets is gebeurd.
Ze zou zo graag eens de hond aan de overkant ruiken. Nog nooit mocht ze een ander ontmoeten. De baas lokt de hond, zou het dan nu wel mogen? Gekwispel volgt. Als hij binnen bereik is suist weer de leren riem ...

Wraak - Bregje van der Steeg

10 juni

 De boomstronk in de achtertuin lijkt een reuzenpad. De uitgebloeide brem bij het raam aan de voorkant krast met kromme vingers over het glas. De bramenstruik groeit naar een lijntje op enkelhoogte. Recht over het pad waar ik morgenochtend in het schemerdonker fiets.

Ik durf niet meer naar buiten. Zodra ik de voordeur open doe zal de natuur mij verzwelgen. Mijn lichaam zal het eerste slachtoffer zijn van een groots en megalomaan bouwwerk dat langzaam maar zeker de wereld opslokt. Flatgebouwen. Snelwegen. Megastallen. Alles zal groen kleuren, tot er niets meer over is. It’s payback time.

Samen - Vera van Beers

9 juni 

We doen dit al jaren. En nog steeds heeft hij soms moeite om me bij te houden. Als ik zie dat hij om het hoekje van de deurstijl blijft staan zucht ik. 'Kom nou mee,' zeg ik ietwat geïrriteerd. Ik pak hem beet en sleur hem mee. Als hij tegen me opbotst, kan ik een vloek maar nauwelijks onderdrukken. Een beetje grommend blijft hij staan. Vlug corrigeer ik mezelf. Hij kan er ook niets aan doen. We vervolgen onze weg. In de bijkeuken besluit ik dat het genoeg is. Ik haal de stekker uit het stopcontact en berg de stofzuiger in de kast op.

Geniaal - Stella Mantel

9 juni

Om de beurt moesten we met onze tekening bij de tekenmeester komen. Hij bekeek ze kritisch en dan kreeg je een cijfer.

Die keer had ik me uitgesloofd en een kat getekend op een verweerd muurtje.

De man vond hem prachtig!

¨Omdat het muurtje iets slordig is, krijg je een negen, je bent geniaal.¨ Ik glunderde, zoiets hoorde ik niet elke dag.

Trots liep ik naar huis. ¨Mam, hoor es, de tekenmeester vindt me geniaal!¨

Mijn moeder keek op en zei: ¨Ach, ze zeggen maar wat.¨

En ging verder met strijken.

Echte Vent - Frank Jacobs

8 juni

‘Waarom heb jij maar één soort douchegel in de badkamer staan?’, beet de buurvrouw me toe, terwijl ze in mijn badjas, met een schuin hoofd haar haren afdrogend mijn woonkamer binnen kwam lopen. ‘Mijn ex had altijd een hele rij flesjes staan. Een echte vent heeft allerlei verschillende geurtjes in de douche.’

Een echte vent wast zijn lijf met ossengalzeep. Behalve zijn lul, die laat hij schoon zuigen door zijn buurvrouw. Het lag op mijn lippen, maar waarom had ik nooit de kloten om dit soort dingen gewoon te zeggen?