Afbeelding

trofee

Pixabay

Uitgelicht: Literaire prijzen van oktober en november

 De herfstmaanden komen er weer aan en dat is goed nieuws voor hen die nieuwschierig zijn naar de literaire prijzen die in oktober en november uitgereikt zullen worden. Schrijven Online heeft een aantal prijzen uitgelicht en op een rijtje gezet.

Jan Wolkers Prijs

De Jan Wolkers Prijs is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan het beste Nederlandse natuurboek. De prijs is genoemd naar bekend schrijver en natuurliefhebber Jan Wolkers, en is ingesteld door de Volkskrant, het WNF en Vroege Vogels.

De eisen voor het winnen of in aanmerking komen van de prijs, zijn het volgende: het boek moet Nederlandstalig zijn, gaan over de natuur en zijn verschenen tussen 1 juni 2018 en 31 mei 2019. Uitgesloten van deelname zijn uitgaven van of door de organiserende partijen. De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

De shortlist is bekend gemaakt op 15 september, maar de datum van de prijsuitreiking is voor zover nog onbekend. Genomineerden op de shortlist zijn onder andere: Marente de Moor, met haar boek Foon, O.C. Hooymeijer met De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa en Thomas Oudman en Theunis Piersma met De ontsnapping van de natuur.

Prijs: 5000 euro en een literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek 

NS Publieksprijs

De NS-publieksprijs is een algemene literaire prijs voor een Nederlands boek. Sinds 2001 zijn de Nederlandse Spoorwegen sponsor van de prijs, die jaarlijks in november wordt uitgereikt. 

De nominaties bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar. De eisen voor het winnen of in aanmerking komen van de prijs zijn het volgende: het boek is geschreven in de Nederlandse taal, mag niet eerder genomineerd zijn geweest voor de NS-publieksprijs, het boek is geschreven door een volwassene en behoort tot het genre fictie of factie. Nomineren kan nog tot 23 oktober.

Het winnende boek zal bekendgemaakt worden op woensdag 20 november, bij de Wereld Draait Door.

Prijs: 7500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis treinreizen

Astrid Lindgren memorial award

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is een internationale kinderliteratuurprijs, vernoemd naar Zweeds schrijfster Astrid Lindgren. De ALMA is ‘s werelds grootste prijs voor kinder- en ‘young adult’ literatuur en wordt jaarlijks uitgereikt aan een of meerdere schrijvers. De prijs wil de interesse in kinder- en jeugdliteratuur vergroten en wereldwijd het recht van kinderen op toegang tot cultuur bevorderen. 

De lijst van genomineerden zal bekend gemaakt worden op donderdag 17 oktober op de Frankfurt Book fair.

Prijs: 5 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend zo’n 460 euro

Zeeuwse boekenprijs

De Zeeuwse boekenprijs wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt aan het beste boek over een Zeeuws onderwerp, of van een schrijver met Zeeuwse achtergrond. Het is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift en het ZB Planbureau de bibliotheek van Zeeland. Boeken die sinds 15 juli van het voorgaande jaar zijn verschenen komen in aanmerking voor de prijs. Het idee van de prijs is om meer aandacht te trekken naar Zeeuwse literatuur.

De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 9 november in het ZB-gebouw.

Prijs: 1000 euro en het gouden Zeeuws Meisje

Foto: Pixabay

Uitgeven