Afbeelding

Beeld Shutterstock

Uitreiking Crimezone Debuutprijs en Jan Wolkers Prijs

Lubach wint Crimezone Debuutprijs en Simon van der Geert wint Jan Wolkers Prijs Schrijver en cabaretier Arjen Lubach heeft zondagmiddag de Crimezone Debuutprijs 2013 ontvangen voor zijn thriller IV. Ook heeft schrijver Simon van der Geest de eerste Jan Wolkers Prijs ontvangen voor zijn jeugdboek Spinder.

Crimezone Debuutprijs 2013

Lubachs thriller IV gaat over de wiskundige Elsa die na de dood  van haar vermoorde vader ontdekt dat hij een groot staatsgeheim op het spoor was. De jury noemt het boek 'goed geschreven, intelligent en spannend: het vraagt om een spoedig vervolg'. Lubach ontving het beeldje dat bij de Crimezone Debuutprijs hoort tijdens het Thrillerfestival. De Crimezone Debuutprijs is de eerste lezersjuryprijs van de thrillersite Crimezone.

Het Thrillerfestival

Tijdens het Thrillerfestival werden ook nog andere prijzen uitgereikt. De Crimezone Thriller Award voor beste Nederlandstalige thriller ging naar Bloedlijn van Corine Hartman. De bekroning voor de beste buitenlandse thriller ging naar Karin Slaughter voor Stille zonde. Beide prijzen zijn publieksprijzen.

Op de site van Crimezone werden meer dan tienduizend stemmen uitgebracht. Zondag werd ook voor de eerste keer de Gouden Vleermuis uitgereikt. Dit is een oeuvre-prijs die gewonnen werd door Charles den Tex. Hij schreef onder andere de Bellicher-reeks. Het Thrillerfestival vindt plaats in Zoetermeer en duurt nog tot 3 november.

Jan Wolkers Prijs

Simon van der Geest won afgelopen weekend met zijn boek Spinder de eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek, meldt de NOS.

De hoofdreden voor de jury om de Jan Wolkers Prijs uit te reiken aan Van der Geest was de natuurbeschrijvingen in zijn werk. Het boek gaat over Hidde (bijnaam Spinder) die een insectenlaboratorium in een geheime kelder heeft. De prijs bestond uit vijfduizend euro en een prent van Siegfried Woldhek. Van der Geest kreeg ook eerder al de Gouden Griffel 2013 voor hetzelfde boek.

Bron

www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3534046/2013/10/27/Arjen-Lubach-wint-Crimezone-Debuutprijs.dhtml