Thomas Verbogt geeft schrijftips tijdens Schrijven Magazine Schrijfdag 2018

Thomas Verbogt stond tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018 in een volle theaterzaal. 

Teksten strakker maken

Reserveer van tevoren al de hoeveelheid woorden voor een hoofdstuk. Dat helpt om een hoofdstuk in te richten, om de ruimte te benutten. Het is uiteindelijk heel lekker om woorden te verwijderen. Zo zie je bijvoorbeeld de zin ‘hij is heel kwaad’. Maar kwaad is al heel erg, dus ‘heel’ mag weg. Zo worden je teksten strakker en spannender, zonder dat je de poëzie van je tekst onrecht aandoet. Een goede manier om de tekst strakker te maken, is door het zelf voor te lezen. Dan hoor je waar de herhalingen zitten, en waar een zin sleept. Je hoort de lelijke woorden erin, die je kunt verwijderen. Hardop voorlezen moet je echt doen!

Verbeeldingskracht trainen

De grote kracht van Verbogt is zijn verbeeldingskracht. Een kracht die je moet elke dag moet trainen, zo zegt hij zelf. Zo was Verbogt als kind al erg verslaafd aan zijn fantasie. Dat maakte zijn leven avontuurlijker en spannender. Bij alles wat hij hoorde en zag fantaseerde hij wel, ook over andere situaties dan waarin hij verkeerde.

Samen discussiëren over teksten

Voor Verbogt begon het échte intensieve schrijven pas toen hij meerdere schrijvers als huisgenoten had. Zo konden ze elkaar steunen in hun schrijfproces. Elke dag gaven ze elkaar verschillende opdrachten. In de avond gingen ze dan discussiëren over de verhalen, van de puntjes en de komma’s, tot aan de suggestieve sfeer van het verhaal. Praten verschillende personages bijvoorbeeld niet hetzelfde? Hoe wordt spanning toegediend in het verhaal?

Klanksfeer en suspense in je verhaal

Om de klanksfeer van teksten beter te leren, besloot Verbogt ook om Franse poëzie te vertalen. Om meer over spanning te leren, besloot hij ook boeken te vertalen die door suspensemeester Hitchcock aangedragen werden. Daarbij raadt hij ook iedereen het boek Hitchcock aan, van François Truffaut. Daar heb je volgens Verbogt heel veel aan als schrijver, om te leren hoe je iets onder spanning zet. Hoe zet je iets onder druk, en wanneer laat je iets vieren?

Op zoek naar verhalen

Schrijven is volgens Verbogt iets wat je iedere dag weer leert. Het is een ambacht. Daarom zoekt hij geregeld op een dag drie momenten waar hij een column over kan schrijven. Dat helpt volgens de schrijver ontzettend. Daarnaast is het nog leuk ook. Zo zet je jezelf als schrijver ook ‘áán’. De kleinste details kunnen een verhaaltje worden.

Films als inspiratiebron

Voor Verbogt zijn films ook een inspiratiemiddel. Zo heeft een gemiddelde speelfilm zo’n 35 scènes. Iedere scène heeft een doel. Voor hem heeft zo ook elk hoofdstuk in zijn boek een doel. Je laat alleen zien wat nodig is om dat doel te bereiken. Daarbij hoef je als je gaat schrijven niet altijd bij het eerste hoofdstuk te beginnen. Schrijf het hoofdstuk waar jij zin in hebt, want dan komt er ook een zinvol hoofdstuk uit.

Over Thomas Verbogt

Thomas Verbogt (1952) debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Hij heeft inmiddels meer dan dertig boeken op zijn naam staan. Daarnaast schrijft hij onder andere columns, toneelstukken en cabaretteksten.