Start » Nieuws » Taaltip: verfomfaaid?

Taaltip: verfomfaaid?

6 Mei 2019

Hoog in de lijst van opgezochte woorden bij Van Dale staat verfomfaaid. Een prachtig woord, maar inderdaad ook een woord waarbij je snel denkt: wat betekent het, en ook: hoe schrijf je het precies?

Spelling

Veel mensen hebben bijvoorbeeld de neiging er her en der een r aan toe te voegen, waarschijnlijk omdat het woord ze doet denken aan woorden als frommelen en fraai.De Dikke Van Dale vermeldt het hele werkwoord: verfomfaaien, maar vaak wordt het voltooid deelwoord gebruikt: er verfomfaaid uitzien. Het betekent: uit zijn model, slordig, kreukelig, frommelig.

Herkomst

Echt gemakkelijk uit te spreken is het woord niet; daar dragen de twee f’en aan bij. Toch heeft elke Nederlander lang kunnen oefenen op het woord, want volgens de Dikke Van Dale komt het woord al sinds 1679 voor in het Nederlands. Het blijkt een leenwoord uit het Duits te zijn: verfumfeien (of: verbumfeien), dat oorspronkelijk betekende: ‘zijn geld lichtzinnig verkwisten’. Het Duitse werkwoord is op zijn beurt gebaseerd op het woord fidelfumfei, ‘dans op de muziek van de Bierfiedler’, een cafémuzikant die op de viool (fiedel) speelde. Daar komen dus die f’en vandaan.

Wist je dat …?

Alle nieuwe abonnees van Schrijven Magazine en/of Tekstblad ontvangen een gratis jaartoegang tot Van Dale Online professioneel Nederlands, inclusief de nieuwe Van Dale App voor smartphone en tablet. Een onmisbare tool voor elke (tekst)schrijver!

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Taaltips: Is het linksaf of links af?
- Taalpolitie: Heb je of ben je ingecheckt?
- Taaltip: Is het Kerstmis of kerstmis?


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!