Afbeelding

Scrabble letters

Pixabay

Taaltip: verfomfaaid?

Hoog in de lijst van opgezochte woorden bij Van Dale staat verfomfaaid. Een prachtig woord, maar inderdaad ook een woord waarbij je snel denkt: wat betekent het, en ook: hoe schrijf je het precies?

Spelling

Veel mensen hebben bijvoorbeeld de neiging er her en der een r aan toe te voegen, waarschijnlijk omdat het woord ze doet denken aan woorden als frommelen en fraai.De Dikke Van Dale vermeldt het hele werkwoord: verfomfaaien, maar vaak wordt het voltooid deelwoord gebruikt: er verfomfaaid uitzien. Het betekent: uit zijn model, slordig, kreukelig, frommelig.

Herkomst

Echt gemakkelijk uit te spreken is het woord niet; daar dragen de twee f’en aan bij. Toch heeft elke Nederlander lang kunnen oefenen op het woord, want volgens de Dikke Van Dale komt het woord al sinds 1679 voor in het Nederlands. Het blijkt een leenwoord uit het Duits te zijn: verfumfeien (of: verbumfeien), dat oorspronkelijk betekende: ‘zijn geld lichtzinnig verkwisten’. Het Duitse werkwoord is op zijn beurt gebaseerd op het woord fidelfumfei, ‘dans op de muziek van de Bierfiedler’, een cafémuzikant die op de viool (fiedel) speelde. Daar komen dus die f’en vandaan.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek