Afbeelding

Unsplash

Succesvolste Nederlandse schrijvers van het afgelopen half jaar (2018)

beste nederlandse schrijversAangezien we al over de helft van 2018 zijn, kunnen we eens terugblikken op de eerste helft van het literaire jaar. Dankzij de Bestseller60 kunnen we zien welke schrijvers dit jaar hoge ogen gegooid hebben. Wij hebben de lijst onder de loep genomen en de tien hoogst scorende schrijvers op een rij gezet.

1.       Hendrik Groen

De naam Hendrik Groen is een pseudoniem van schrijver Peter de Smet. In 2014 verscheen zijn eerste boek Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar, dat bekroond werd met de Publieksprijs van het Nederlandse boek. Het vervolg op dit boek verscheen in 2016. Dit jaar is zijn roman Leven en laten leven verschenen.

2.       Tommy Wieringa

Wieringa had al drie romans op zijn naam staan nadat hij doorbrak met zijn vierde roman, Joe Speedboot (2005), dat ook goed in de prijzen viel. Hij won de F. Bordewijk-prijs, de Tzumprijs en de eerste Magazijn La Vie en Rose Prijs. Zijn eerste boek, Dormantique’s manco was echter al tien jaar eerder uitgegeven, in 1995.

3.       Suzanne Vermeer

Dit is wederom een pseudoniem, ditmaal voor meerdere schrijvers. Tot 2011 ging wijlen Paul Goeken achter het pseudoniem schuil. Inmiddels wordt de schrijver achter het pseudoniem geheim gehouden. Het eerste boek van Vermeer, All-inclusive, kwam uit in 2006. Vermeer schrijft voornamelijk vakantiethrillers. Twee van zijn boeken werden genomineerd voor de NS publieksprijs, Cruise en Noorderlicht.

4.       Saskia Noort

Noort debuteerde met de literaire thriller Terug naar de kust in 2003. Haar thrillers verkopen internationaal ook goed. Zowel haar boeken Terug naar de kust als De eetclub werden genomineerd voor de Gouden Strop. Daarnaast zijn vijf van haar boeken ook genomineerd geweest voor de NS Publieksprijs.

5.       Frank Krake

Krake is met zijn boek De laatste getuige in de bestseller top 60 beland. Hij vond eerder al veel aandacht in Nederland door zijn boek Menthol (2016), dat getipt werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door. 

6.       Murat Isik

De eerste roman van Isik, Verloren Grond, kwam in 2012 uit.Dit boek won de Bronzen Uil Publieksprijs.  Ook zijn tweede roman, Wees Onzichtbaar, viel in de prijzen. Het won zowel de Nederlandse Boekhandelsprijs als de Libris Literatuur Prijs van 2018. Het is al bekend dat Isik ook verantwoordelijk zal zijn voor het Boekenweekessay van 2019.

7.       Linda van Rijn

De boeken van Van Rijn zijn literaire thrillers. De inspiratie voor het genre kreeg ze van Suzanne Vermeer. Al haar boeken hebben in de Bestseller60 gestaan. Van Rijn maakt in haar boeken onderscheid tussen zomerthrillers en winterthrillers. Ze debuteerde in 2011 met de thriller Last Minute.

8.       Jan van Aken

Niet alleen is Van Aken een schrijver, maar hij is ook docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Hij heeft zeven historische romans op zijn naam staan, waarvan de eerste, Het oog van de basilisk, in 2000 uitkwam. Zijn tweede roman, De valse dageraad (2001), werd genomineerd voor de Seghers Literatuurprijs.

9.       Marieke Lucas Rijneveld

Rijneveld debuteerde als dichter met het werk Kalfsvlies (2015), wat de C. Buddingh’-prijs won. Daarnaast werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van 2016. Haar eerste roman, De avond is ongemak, werd al snel een bestseller.

10.   Heleen van Royen

Haar seksdagboek kreeg dit jaar veel aandacht in de media, maar ook daarvoor verscheen ze al geregeld in de Bestseller60. In 2000 debuteerde ze met De gelukkige huisvrouw, dat vertaald werd in elf verschillende talen. Haar boek De ontsnapping (2006) leverde haar een nominatie op voor de NS Publieksprijs.