Afbeelding

unsplash

Steeds meer lezers kiezen voor dunne boeken

We roepen bijna allemaal dat we meer willen lezen, maar vind de tijd eens in je drukke bestaan om door een roman van een paar honderd pagina’s te ploegen (bladeren kost niet zoveel tijd). Veel mensen hebben die tijd niet, wat leidt tot dikke boeken die na jaren nog steeds op je to-read-lijst staan.

In Korea is een opvallende trend waargenomen: boeken worden daar steeds korter. Koreanen kiezen massaal voor dunne boeken, waardoor lezers opeens wél de tijd hebben om een boek uit te lezen.

Stijging in verkoop

Door korte verhalen te lezen, kun je in minder tijd meer boeken en verhalen verslinden. Door de kortere leestijd van boeken, worden er meer gelezen. Boekverkopers zien daardoor in Korea een grote stijging in het verkoop van dunne romans. Zeker jongeren lijken hier de perfecte doelgroep voor. Zij zijn namelijk de snelheid van social media gewend, waar in korte tijd veel informatie op ze af komt. Daardoor zijn ze lange teksten niet meer gewend.

Illustratoren

Het doel in Korea is om een boek net zo makkelijk op te kunnen pakken als een kop koffie. Om deze boeken toegankelijker te maken worden ze niet alleen korter gemaakt, maar werken de schrijvers ook steeds vaker samen met illustratoren.

Dunne romans naar Nederland

De trend die we nu in Korea zien, kan makkelijk overwaaien naar Nederland. Ook hier vinden veel lezers de tijd niet om jaarlijks het aantal boeken te lezen dat ze zichzelf voornemen. Het dunne boek kan hier verandering in brengen. De kans is groot dat de rest van de wereld ook deze trend gaat zien.

Bron: The Korea Times