Spotify voor boeken antwoord op illegale downloads

Spotify voor boeken op komst.Nederlandse en Vlaamse uitgevers werken aan een streamingdienst voor boeken op abonneebasis – soortgelijk aan streamingdiensten Spotify (muziek) en Netflix (video). Voor een maandelijks bedrag krijgen lezers onbeperkt toegang tot duizenden e-boeken.

Spotify voor boeken

Volgens de uitgeefconcerns die eraan werken – WPG en LannooMeulenhoff – moet de streamingdienst voor digitale boeken dit jaar nog verschijnen in Nederland en België. De uitgevers hopen met deze ‘Spotify voor boeken’ een einde te maken aan de illegale downloads van e-boeken. Zo werd vorige week bekend dat er voor slechts 10 procent van de 1,28 miljoen e-boeken op de Nederlandse markt werd betaald.

‘Geen gedoe meer met bestanden overzetten van het ene naar het andere apparaat,’ aldus projectleider Lisa van den Herik. ‘Je hebt de hele catalogus direct op je computer, telefoon of tablet tot je beschikking.’ De dienst moet duizenden populaire titels beschikbaar gaan maken. Een internetverbinding zal na het aanschaffen van de boeken niet nodig zijn.

Streamingdienst gunstig voor auteurs

Het is nog niet bekend hoeveel de ‘boekenspotify’ op maandbasis gaat kosten. Wel laten de uitgevers weten dat het verdienmodel achter de dienst ook gunstig is voor auteurs. Zij krijgen namelijk een hogere vergoeding naarmate hun boeken meer en langer worden gelezen.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2014/02/13/streamingdienst-voor-boeken-dit-jaar-gelanceerd/