Afbeelding

Beeld door Maximilian Schönherr

E-reader biedt betere leesbeleving dan tablet

Volgens de resultaten van de trendmetingen van Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB) biedt een e-reader een betere leeservaring dan een tablet, ondanks dat de tablet vaker wordt gebruikt dan de e-reader. 

Uit de resultaten blijkt dat zestien procent van de Nederlanders op een tablet leest, terwijl ongeveer dertien procent voor een e- reader kiest. Gebruikers van een e-reader waren net zo tevreden over de e-reader als over het gedrukte boek. De tabletgebruikers waren echter minder enthousiast over hun eigen leesgadget. Bij hen ging de voorkeur meer uit naar het aloude boek.

Het grote verschil tussen e-readergebruikers en tabletgebruikers is dat de eerste groep vaker van begin tot eind leest, zonder onderbrekingen en meer geconcentreerd. Terwijl de tabletgebruikers scannend lezen en tevens andere activiteiten kunnen verrichten op hun gadgets. Dit non-lineaire leesproces draagt niet bij aan een positieve leeservaring. Ook lezen tabletgebruikers minder vaak, snel en lang en biedt het lezen hen niet zoveel ontspanning en plezier als bij de e-readergebruikers. Dit komt voornamelijk door de multifunctionaliteit van de tablet, waarbij er uitstapjes gemaakt kunnen worden naar andere websites.

Bron

www.mailing.lezen.nl/display_mailing.php?mailing_id=eWJTIGQPJkdCUT4GyhOiquShIzhW7cZ7gQny4amn06U%3D