Afbeelding

Beeld door Maximilian Schönherr

Betaald e-boekenpakket in bibliotheken eind 2013

Eind het jaar 2013 zullen Nederlandse openbare bibliotheken e-boekenpakketen gaan aanbieden van boeken die minstens één jaar oud zijn.

Eerder werd duidelijk dat uitgevers een onbeperkt e-boekenaanbod bij bibliotheken niet zagen zitten, omdat ‘de bibliotheek de markt verstoort.’ Om deze reden is er gekozen voor het zogenoemde betaald pakket, dat bestaat uit maximaal achttien boeken per jaar die titels bevat tussen de één en drie jaar oud. Voor het e-boekenpakket betaalt de bibliotheekhouder een bedrag van 20 euro dat bovenop zijn bibliotheekabonnement komt. Het e-boekenpakket wordt echter wel als een proefproject beschouwd door de bibliotheken.

De bibliotheken hopen dat het aanbod van boeken tussen de 2000 en 3000 gaat liggen. Deze kunnen niet gedownload worden, maar kunnen wel gestreamd worden op computers en mobiele apparaten. E-readers daarentegen kunnen niet gebruikt worden.

‘Gezien de terughoudendheid van uitgevers zijn we eigenlijk al heel blij dat we tot deze deal hebben kunnen komen,’ aldus Francien van Bohemen, woordvoerder van de Vereniging van Openbare bibliotheken.

Bron

www.nu.nl/tech/3504035/bibliotheken-komen-jaar-met-betaald-e-boekenpakket.html