Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
‘Self-publishing vooral geschikt voor informatieve boeken’
De meeste boeken die via self-publishing op de markt verschijnen, vallen in de genres Non-fictie (33,9%), Mens en Ontwikkeling (18,9%) en literaire fictie (16,4%). De Boekmanstichting deed samen met CB onderzoek naar self-publishers.
Deze cijfers laten zien dat de focus van self-publishing voornamelijk ligt op het verspreiden van informatie en kennis. Dit in tegenstelling tot de totale markt, waar vooral veel literaire fictie en kinderboeken uitgebracht worden. Oorzaken van dit verschil zijn waarschijnlijk dat bedrijven of vakspecialisten meer geschikte kennis en middelen hebben om een boek zelf te produceren dan schrijvers van fictie.
Sterke groei ondanks klein marktaandeel
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 10 self-publishers die aangesloten zijn bij CB. Gezamenlijk vormen zij een aanbod van bijna 7.000 unieke titels, een aandeel van 7% in het totaalaanbod. Het aandeel van self-publishers in de totale afzet en omzet is echter veel kleiner: 0,2% en 0,3%. De markt kenmerkt zich door een grote hoeveelheid titels met een lage omloopsnelheid.
Ondanks dit lage marktaandeel is er een sterke groei geweest in de afzet (+35%) en de omzet (+39%) sinds 2012. Dit schetst een hoopvol beeld voor de toekomst.
Duurdere boeken
De gemiddelde prijs van een self-publishingboek is €16,15, wat hoger is dan de gemiddelde prijs op de totale markt. Als mogelijke oorzaak hiervan wordt genoemd dat deze boeken een hogere marge nodig hebben vanwege de lage omloopsnelheid. Er worden minder boeken verkocht, maar er moeten hogere kosten gedekt worden. Veel self-publishers maken ook gebruik van Printing On Demand (POD), wat hoge drukkosten met zich meebrengt.
Toenemende populariteit voor self-publishing
Het zelf uitgeven van een boek is al jaren mogelijk, maar de laatste tijd is het een stuk makkelijker en toegankelijk geworden. Sinds het enorme (media)succes rondom De verwarde cavia, dat Paulien Cornelisse in eigen beheer heeft uitgegeven, is self-publishing een veelbesproken trend.
Achtergrond onderzoek
Het onderzoek naar self-publishers is uitgevoerd door CB (voorheen Centraal Boekhuis) onder 10 self-publishers die zich primair richten op diensten voor schrijvers, met distribueren via CB als minimale dienst. In dit onderzoek wordt niet gekeken naar bijvoorbeeld afzet buiten CB en self-publishers die niet aangesloten zijn bij CB.
Meer weten over self-publishing? Het komende nummer van Schrijven Magazine staat geheel in het teken van zelf uitgeven.
Dit nummer verschijnt omstreeks 7 oktober. Dit nummer niet missen? Neem vóór maandag 26 september 16:00 uur een abonnement? Dan krijg je dit nummer thuis.
Bron
Gerelateerd
Uitgeven
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!