Afbeelding

Beeld door Accurat.

Schrijvers pieken vroeg

Schrijvers pieken vroeg, zo blijkt uit onderzoek.Bij de meeste schrijvers zit maar weinig tijd tussen hun debuut en hun meesterwerk.

Medewerkers van het Italiaanse bedrijf Accurat bekeken voor de website Brainpicking hoeveel tijd er bij wereldberoemde schrijvers zat tussen hun debuut en hun eerste meesterwerk. Alleen Nobelprijswinnaars en schrijvers van de beste top honderd boeken aller tijden werden in het onderzoek betrokken. En zo te zien richtten de onderzoekers zich uitsluitend op Engelstalige auteurs.

Wat kwam er uit het onderzoek? Bij ruim op één op vijf schrijvers bleek hun debuutroman direct al een meesterwerk, bijvoorbeeld die van Salinger, Hemingway en James Joyce.

Was het debuut niet direct succesvol, dan duurde het bij meer dan de helft van de schrijvers minder dan vijf jaar na hun debuut voor ze hun meesterwerk schreven. Voorbeelden daarvan zijn: Joseph Conrad, Salman Rushdie en Jack Kerouac.

Wat goed is, komt snel. Dat lijken de uitkomsten te suggereren. Ben je als schrijver dus net gedebuteerd? Schiet dan op met je volgende boek. Moet je nog debuteren: hou hoop, want misschien is het wel direct een meesterwerk.

Kijk hier voor de mooie grafische weergave van het onderzoek.

Bron

www.brainpickings.org/index.php/2013/11/29/accurat-modern-library/