Afbeelding

unsplash

Schrijver Adriaan van Dis maakt Vakjury bekend voor Film by the Sea 2018

Het festival voor film en literatuur, Film by the Sea, heeft op 5 juni de juryleden bekendgemaakt. De acht juryleden gaan, als onderdeel van het hoofdprogramma, twaalf boekverfilmingen beoordelen. Juryvoorzitter en schrijver Adriaan van Dis deed de bekendmaking.

 

De juryleden voor het filmfestival zijn dit jaar: juryvoorzitter Adriaan van Dis, Hanna Bervoets, Antoinette Beumer, Noraly Beyer, Alex Boogers, Mike van Diem, Marieke Lucas van Rijneveld en Sacha Polak.

 

Adriaan van Dis is inmiddels voor de vijfde keer op rij de voorzitter van de Vakjury. Aangezien hij een prijswinnende schrijver is (hij won in 2016 nog de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre), lijkt Van Dis de aangewezen kandidaat om boekverfilmingen kritisch te kunnen beoordelen. Ook de rest van de jury heeft genoeg ervaring om te beoordelen wat een boekverfilming succesvol maakt.

Hanna Bervoets

Met haar debuutroman Of hoe waarom werd ze in 2009 uitgeroepen tot Debutant van het Jaar. Vorig jaar won ze nog de Frans Kellendonk-prijs. Haar nieuwe roman Fuzzie is vorig jaar uitgekomen.

Antoinette Beumer

Beumer debuteerde pas vorig jaar met een roman, namelijk Mijn Vader is een Vliegtuig. Haar ervaringen liggen bij film en televisie. Twee van haar films, De Gelukkige Huisvrouw en Loft, wonnen de Platina Film Award.

Noraly Beyer

Noraly Beyer is actief als researcher voor theatermakers, maar is ook een voormalig nieuwslezer-redacteur van de Surinaamse Televisie Stichting, en werkte bij het NOS Journaal en Radio Nederland Wereldomroep met dezelfde functie. Dit jaar vervulde zij de rol van verteller bij The Passion 2018.

Alex Boogers

Boogers debuteerde als schrijver onder een vrouwelijk pseudoniem, M.L. Lee, in 1999 met Het boek Estee. Voor zijn boek De tijger en de kolibrie werd hij genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij won de Nederlandse Boekhandelsprijs in 2016 met zijn boek Alleen met de goden.

Mike van Diem

Van Diem heeft een Gouden Kalf gewonnen voor zijn studentenfilm Alaska, wat de eerste studentenfilm is die deze prijs won. Daar bleef het niet bij, want de film won tevens de Oscar voor Best Foreign Film. In 1997 maakte hij de film Karakter, waar hij wederom een Gouden Kalf en Oscar voor won.

Marieke Lucas van Rijneveld

In 2015 debuteerde Marieke met de dichtbundel Kalfsvlies, die de C. Buddingh’ Prijs in de wacht wist te slepen voor het beste poëziedebuut. De Volkskrant riep haar uit tot literair talent van het jaar. Ze heeft recent de bestseller De avond is ongemak uitgebracht.

Sacha Polak

Polak wist in 2006 af te studeren met aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met haar korte film Teer. Deze film werd voor meerdere internationale filmfestivals geselecteerd. Haar eerste speelfilm Hemel won in 2012 de FIPRESCI Award op de Berlinale.

Dit jaar vindt de 20e editie van Film by the Sea plaats, van 7 tot en met 16 september in de CineCity in Vlissingen. Tijdens het festival worden er bekende en minder bekende films en documentaires getoond, en er worden lezingen gegeven, competities gehouden, en feesten georganiseerd.