Start » Nieuws » Schrijven 2.0: Schrijf een chatverhaal met Hooked of Tap

Schrijven 2.0: Schrijf een chatverhaal met Hooked of Tap

30 Augustus 2017

 Schrijf een chatverhaal met Hooked of TapWat is de toekomst van de literatuur in een wereld met steeds meer technische mogelijkheden? In deze nieuwe rubriek besteden we aandacht aan projecten die juist die vraag onderzoeken. Deze keer een nieuwe trend die recentelijk is opgedoken: verhalen in de vorm van chatberichten, in apps als Hooked en Tap.

Wat is het?

De verhalen die je via Hooked en Tap kunt lezen, hebben de vorm van een of meerdere chatconversaties tussen personages. Als lezer ben je de stille getuige terwijl hun verhaal zich ontvouwt, vaak met lugubere wendingen, want hoewel er een breed scala aan genres vertegenwoordigd is in beide apps, blijkt het medium zich bijzonder goed te lenen voor horror. Tekstberichtjes vormen de hoofdmoot van de verhalen, soms aangevuld met foto's, audio of video.

Hooked werd gelanceerd in 2015, maar wint nog steeds aan populariteit. Het idee achter de app is 'boeken voor de Snapchat-generatie': Hooked moet jongeren aan het lezen krijgen met korte, makkelijk te verteren fictie. Tap is een vergelijkbare app, eerder dit jaar gelanceerd door Wattpad, een mobiel platform waarop gebruikers zelf hun verhalen kunnen delen met de wereld. Beide apps bieden de mogelijkheid om je eigen chatverhalen te schrijven.

Wat vinden we ervan?

Bij Schrijven Online zijn we natuurlijk vooral geïnteresseerd in de vraag: is het mogelijk om een goed verhaal te vertellen in een beperkt, oppervlakkig medium als chat? We lazen verhalen in beide apps om een indruk te krijgen, en ontdekten dat er zeker interessante mogelijkheden zijn met deze manier van schrijven.

Een chatverhaal leest een beetje als een toneeldialoog: je krijgt alleen mee wat de personages 'zeggen' en niet wat ze voelen, denken of doen. Een verschil is dat de personages in een chatverhaal zich niet op dezelfde plek bevinden, een feit dat veel van de verhalen benutten om de spanning op te voeren. Een interessant effect treedt op bij actiescènes, waarin een personage niet in de gelegenheid is om berichtjes te schrijven. Er valt dan een gat, het andere personage maakt zich zorgen over wat er aan de hand kan zijn, en pas achteraf kan het eerste personage verslag doen van de gebeurtenissen.

Hoe werken de apps?

Screenshot van TapUit het grote aantal beschikbare verhalen blijkt dat schrijvers het een leuke uitdaging vinden om met dit nieuwe medium aan de slag te gaan. Dat de platforms open zijn voor iedereen, betekent wel dat de kwaliteit van de chatverhalen erg wisselt. Zowel Hooked als Tap biedt echter een lijst van de meest populaire of beste verhalen. Behalve Engels zijn er meerdere andere talen beschikbaar, maar Nederlands (vooralsnog) niet.

Beide apps zijn gratis verkrijgbaar voor iOS en Android, maar je kunt dan slechts een beperkte hoeveelheid lezen per dag en hebt geen toegang tot de foto's en andere media die sommige verhalen gebruiken. Om die beperkingen op te heffen, kun je een abonnement nemen. Ook in andere opzichten hebben we geen opvallende verschillen kunnen ontdekken tussen Hooked en Tap.

Benieuwd hoe een chatverhaal eruit ziet, of wil je zelfs de uitdaging aangaan om er zelf een te schrijven? Klik hier voor de website van Hooked en hier voor die van Tap.

Door Anna Mattaar

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijven 2.0: Ben jij een hartenjager?
- Dit zijn de 5 leukste Ultrakorte Verhalen van deze week (28)
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!