Afbeelding

Beeld: Pexels

Schrijven 2.0: Ben jij een hartenjager?

Schrijven 2.0: Ben jij een hartenjager?Wat is de toekomst van de literatuur in een wereld met steeds meer technische mogelijkheden? In deze nieuwe rubriek besteden we aandacht aan projecten die juist die vraag onderzoeken. We beginnen met Hartenjager, de literaire datinggame van Arnon Grunberg die eerder dit jaar uitkwam.

Wat is het?

Hartenjager is een app voor smartphone en tablet waarin je brieven schrijft met een fictief personage, Violet. Het doel van het spel is om haar hart te veroveren door over onderwerpen te schrijven die haar interesseren. Violet reageert vervolgens op je brieven, met teksten die speciaal voor de game door Arnon Grunberg zijn geschreven.

De brieven die spelers aan Violet schrijven zijn volgens de makers heel divers: lang of kort, literair of vol spelfouten, uit het leven gegrepen of volledig fictief. Je kunt als speler zelf aangeven of je brieven op de website van Hartenjager gepubliceerd mogen worden.

Wat vinden we ervan?

Schrijven 2.0: Ben jij een hartenjager?Mooi om over zo'n project te lezen, maar werkt het ook echt? Schrijven Online probeerde het uit. Na het lezen van de uitleg krijg je direct de eerste brief van Violet en kun je een brief terug schrijven. Daarna is het wachten: om de ervaring zo realistisch mogelijk te maken, duurt het een paar uur voordat Violet antwoord geeft. Je krijgt dan een melding op je telefoon dat er een nieuwe brief is.

Behalve op de onderwerpen die je aansnijdt, reageert Violet ook op de toon van de brief: haar toon zal anders zijn als je 'beste' en 'groetjes' gebruikt dan bij 'lieve' en 'kusje'. Af en toe reageerde ze op een specifieke bewoording uit mijn brief op zo'n manier dat ik me ging afvragen of er toch niet stiekem een mens achter zit, hoewel het nog steeds ook gewoon slim geprogrammeerd kan zijn. Tegelijk reageert ze ook op lang niet al mijn vragen, waarschijnlijk omdat er over die onderwerpen geen stukjes geschreven zijn. Ondanks dat houdt de illusie goed stand. Het helpt daarbij dat Violet al in haar eerste brief wordt neergezet als een chaotisch persoon die van de hak op de tak springt.

Al met al is het een interessante vorm van interactieve literatuur. Of je nou schrijft vanuit jezelf of een fictief personage, brief voor brief ontstaat jouw persoonlijke verhaal over een opbloeiende liefde.

Ook proberen om het hart van Violet te veroveren? Kijk op de website van Hartenjager.

Door Anna Mattaar